Poezie, Cântec, Bucurie

0
239

Nespus de frumos și de firesc s-a împletit cântecul cu poezia în cadrul unui adevărat Cenaclu, ce a adunat foarte multă lume în sala Palatului de Cultură Soroca în ziua de naștere a marelui sculptor Constantin Brâncuși. A fost o seară omagiu, adusă lui Grigore Vieru și lui Adrian Păunescu, dar și autorului Coloanei Infinitului. Un spectacol plin de conținut, farmec și inteligență în care s-au produs: Valeriu Matei, Nicoale Jelescu, Georgeta Voinovan, Viorel Burlacu, Ion Rață, Vasile Lupu, Anatol Rudei. Ideea organizării unei seri în memoriam aparține doamnei Ana Bejan la care s-a alăturat și academicianul Valeriu Matei, directorul ICR „Mihai Eminescu” de la Chișinău. Sorocenii, precum și delegațiile sosite din raioanele învecinate au avut plăcerea și surprinderea să revadă și să se mire de frumusețea unei clipe de muzică și poezie ca o respirație.

Valeriu Matei ne-a plimbat, așa cum știe el mai bine, prin operele celor doi poeți deosebiți și prin povestea vieții copilului de țăran de la Hobița, jud. Gorj, care avea să devină peste ani unul din cei mai mari creatori pe care i-a avut omenirea și neamul nostru – Constantin Brâncuși. Analizând traseul scriitoricesc al lui Grigore Vieru a specificat: „Și Vieru, și colegii din generația sa au reușit să reînnoade firele de legătură cu tradițiile marilor clasici Eminescu, Creangă și Caragiale și marilor clasici ai perioadei interbelice Tudor Arghezi, Lucian Blaga, George Bacovia, cu care Vieru se aseamănă prin simplitatea exprimării și profunzimea expresiilor simple care îl caracterizează. El e un poet care se încadrează perfect în contextul poeților anilor ”60 din literatura română în general, care i-a dat pe Nichita Stănescu, Marin Sorescu. Ioan Alexandru, Cezar Ivăncescu, Ana Blandiana”. Despre Adrian Păunescu avea să spună: „Crescut la Copăcenii din preajma Sângereilor, județul Bălți pe atunci și, plecat cu părinții în 1944, s-a realizat ca un poet important al generațiilor anilor ”60. Este unul dintre cei mai mari poeți de tentă socială din literatura română după George Coșbuc.”

Într-o regăsire cu publicul, vorbind prin poezie și cântec au fost toți artiștii din scenă. Fiecare în felul său a electrizat spectatorul. A fost o seară minunată, care a vrut să spună că unde este poezie și muzică folk, este și viață frumoasă, un spectacol care a reușit să schimbe starea de spirit a publicului spectator.

La eveniment a fost prezent Excelența sa, Petrișor DUMITRESCU, Consul General al României la Bălți, reprezentanți ai autorităților raionale și municipale.

Valeriu Matei, care a spus că Soroca rămâne un epicentru de cultură în Nord-Estul Republicii Moldova, a venit și cu o expoziție despre marele sculptor Brâncuși.

PUBLICITATE