Festivalul ”Maslenița-2020” la Zgurița

0
185

Ucraineni din cinci sate ale raionului Drochia – Maramonovca, Baroncea, Miciurin, Pervomaiscoe și Zgurița s-au întâlnit la prima ediție a Festivalului ”Maslenița-2020”, desfășurat la 1 martie în satul Zgurița.

Mese doldora de clătite cu dulceață, brânză, ciuperci, cartofi, halva și alte umpluturi delicioase, au fost principala atracție a zilei. Toți vizitatorii s-au delectat cu izvar, ceai și bunătățuri oferite gratuit de către organizatori. Clătitele prin formă și culoare sunt asemănătoare soarelui și simbolizează apropierea primăverii și intensificarea căldurii. Bucuria unui nou început, a reînvierii naturii a dominat dispoziția petrecăreților, care s-au unit în cântece de voie bună și dansuri populare.

Maslenița este sărbătorită tradițional în comunitățile slavone (numită în rusă Масленица, în ucraineană Масниця, în bielorusă Масленка), în ultima săptămână dinaintea Postului Mare. Aceasta este una dintre cele mai vechi și vesele sărbători de origine precreștină. Numele vine de la cuvântul “maslo” (unt) şi reprezintă trecerea la consumul de post, ultima zi când se permit produse din lapte, brânză, ouă şi peşte. La români, ea coincide cu Lasatul Secului.

Clătite și izvar pentru toți vizitatorii sărbătorii Mașlenița din Zgurița

Geplaatst door Ziarul Nostru op Zondag 1 maart 2020

Maslenița în Zgurița. Hora etniilor

Geplaatst door Ziarul Nostru op Zondag 1 maart 2020

Maslenița în Zgurița, unde jumătate din locuitori sunt ucraineni

Geplaatst door Ziarul Nostru op Zondag 1 maart 2020

Vizitatorii festivalului făceau rând la clătitele fierbinți pregătite de către Silvia Polizova, care s-a împărtășit cu rețeta tradițională din Zgurița:  Blinii – La 1 litru de chefir se adaogă 5 ouă, 2 pahare cu făină și o linguriță de bicarbonat de sodiu. Clătitele cu umplutură se pregătesc subțirele, pe bază de lapte. La 1 litru de lapte se pun 4 ouă, puțin sare, zahăr și aproximativ 2 pahare de făină.

La final s-a săvârșit vechiul obicei de ardere a păpușii de iarnă, tradiție ce simbolizează purificarea de cele rele și despărțirea de iarnă.

Părerile despre sărbătoare au fost doar din cele pozitive:

”Nu m-am așteptat să fie chiar atât de frumos. E plăcut să văd atâta lume în satul nostru, venită tocmai din cinci localități, sper să se mai organizeze astfel de sărbători.” Sorina Spinei, tânără mămică, locuitoare a satului Zgurița

”Evenimentul s-a desfășurat la prima sa ediție în satul Zgurița și nutrim speranța că va deveni o frumoasă tradiție și vor urma și alte ediții cu mai multă lume, mai mulți invitați, și cu colective din raioanele învecinate, ca să promovăm cele mai frumoase ansambluri de etnie rusă, ucraineană și altele, care locuiesc pe teritoriul republicii noastre.” Ala Bugai, șefă a Secției cultură Drochia

”O sărbătoare minunată, plăcută sufletește, care ridică moralul oamenilor. Pentru noi, ucrainenii, Maslenița semnifică întâmpinarea primăverii, bunăstarea, căldura oamenilor, începutul unei vieți cu vise noi.” Tatiana Dudun, directoarea Casei de cultură Baroncea.

 ”Maslenița marchează începutul primăverii, apropierea sfintelor sărbători de Paște, spre care venim cu iertare și dragoste prin purificarea sufletelor noastre. Le dorim tuturor succese în continuare!”. Sorina Mațibon, metodistă la Casa raională de cultură

”În satul Zgurița este multă populație vorbitoare de limbă rusă. Din cei circa 2500 de locuitori, peste 1000 sunt moldoveni, iar altă jumătate sunt ucraineni, vreo 100 de ruși și alte etnii care conviețuiesc în pace și bună înțelegere. Consătenii au primit bucuroși vestea organizării acestui festival. Este o ocazie bună de a valorifica tradițiile locale, căci spre regret lumea pleacă și se uită. Mulțumim celor cinci sate care au acceptat invitația de a participa la această sărbătoare, fiecare venind cu expoziții de bucate pentru toată lumea.” Victor Guțu, primar al satului Zgurița.

”În această zi de primăvară, vă doresc sănătate, fericire, bunăstare și fie ca în casele dumneavoastră să domine mereu pacea și dragostea!” Alexei Vasilean, președinte al raionului Drochia.

Organizatorii primei ediții a Festivalului clătitelor din Zgurița sunt Primăria Zgurița, Consiliul Raional Drochia și Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport. Participanţii au fost premiaţi cu diplome şi premii băneşti din partea Consiliului raional şi a DCTTS, precum și cu mulțumiri, în special pentru gazda evenimentului – primarului s. Zgurița, Victor Guțu, și primarului s. Maramonovca, Vasile Cubei, care s-au implicat la maxim la buna organizare a primei ediții „Masleniţa – 2020″.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.