Au înflorit în zâmbete alb-roşii mărţişoare

0
206

Mărţişorul a pornit cu paşi siguri prin ţară. În ziua de unu martie, în Soroca, în incinta Palatului de Cultură, a avut loc deschiderea  Festivalului Internaţional de Muzică „Mărţişor-2020” care a generat într-o adevărată sărbătoare a primăverii. Ea s-a început în holul palatului unde a avut loc o expoziţie  de lucrări ale meşterilor populari din Soroca şi satele megieşe. Părea că soarele, luat în robie de nori, şi-a trimis un mănunchi de raze în acest local, ca să-i bucure pe soroceni. Au înflorit în zâmbete alb-roşii mărţişoare, păpuşi cu părul de mătase, tablouri şi portrete brodate cu migală, bibelouri, ţesături ca pe vremuri. Iată şi câteva nume ale neîntrecutelor meşteriţe:Valentina Plop, Valentina Boţoroga, Bijan Natalia,  Luminiţa Munteanu, Viorica Gaja, Culibaba Elena, Sima şi Simion Lungu etc.

 Concertul a dat energie şi culoare zilei de unu martie.  S-a adunat  mic şi mare ca să guste din aroma primăverii. Au evoluat pe scena palatului  orchestra de fanfară, clubul de dansuri sportive „Prestige”, coregrafi Oxana Vrancean şi Mihai Ţapu, ansamblul vocal „Bujoreii”, conducător Tatiana Bujor-Rudei, interpreţii Anatol şi Tatiana Rudei, ansamblul folcloric „Colinda”, amsamblul de muzică şi dansuri populare „Nistrenii” dirijor Gheorghe Duminică, coregraf Nadejda Gorpin. În final toţi meşterii şi artiştii care au evoluat au fost decernaţi cu diplome din partea secţiei de cultură şi turism în frunte cu dl Grigore Bucataru.

Impresiile sorocenilor au fost pe măsura celor văzute… Ele se citeau pe chipul fiecărui.

Anastasia şi Mihai Borş, locuitori din Soroca:

-În zilele de sâmbâtă şi duminică, nepoţii sunt ai noştri. Astăzi am venit cu toţii la concert şi suntem deosebit de mulţumiţi. Primăvara a venit , cu adevărat, şi în sufletele noastre, dăruindu-ne câte un mărţişor şi veselie… Chiar dacă am întârziat un pic la concert, emoţiile au pus stăpânire pe noi… Concertul ne-a plăcut foarte mult.

Maria Sandu, pensionară, locuitoare, oraşul Soroca:

-Mi-a plăcut foarte mult concertul, fiindcă a cântat nepotul meu, Cristi. Inima mi s-a umplut de bucurie.

Cristi Sandu, elev, anul  IV, Colegiul de Arte „Nicolae Botgros, Soroca, catedra Instrumente populare, profesor Dumitru Iovu:

-Cânt cu mare drag la saxofon în  orchestra „Nistrenii”. Mă bucur că cânt alături de nişte instrumentişti de valoare pe care cu mândrie îi numesc colegi de orchestră.

Dl Grigore Bucataru i-a îndemnat pe soroceni să lase sufletele deschise pentru sentimentele frumoase înfiripate în acest început de primăvară.

Festivalul primăverii a început. În acest an, „Mărţişor-2020” se organizează şi petrece cu multă dăruire în ediţia 54.

Elena Ţîrdea-Spinei.    

 

PUBLICITATE