CLACA DE CUSUT HORBOȚICĂ

0
156

Un spectacol de zile mari s-a desfășurat la 22 februarie, în incinta Casei raionale de cultură Drochia, care a adunat pe toți cei îndrăgostiți de tradiții la CLACA DE CUSUT HORBOȚICĂ în ajun de Dragobete, o sărbătoare demult uitată și mai puțin cunoscută de tânăra generație. Scena Casei raionale de Cultură s-a transformat într-o Casă Mare, așa cum era pe vremuri. Îmbrăcați în costume naționale, clăcașii veneau pe rând la Casa cu fata de măritat, pentru a ajuta la cusut horboțica în ajun de Dragobete.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul raional de Istorie, Etnografie și Artă Drochia, director Dumitru Postovan, muzeograf, Svetlana Pintea, în colaborare cu Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport, ansamblul folcloric ”Vatra” s.Șuri, conducător Veronica Grădinaru, ansamblul folcloric ”Florile Dalbe” s.Chetrosu, conducător Marcela Ciubotaru, ansamblul de dansuri populare ”Izvoraș”,conducător Valentina Cocitov, Fanfara ”Trompetele Argintii”, dirijor Alexandru Focșa, ceata de bărbați ”Haiducii Drochiei”, conducător Victor Cemortan, colectivul de actori începători Doruleț”, conducător Svetlana Pintea, Șefa Secției Salubrizare a Primăriei Drochia, d-na Valentina Poperecinîi, elevele LT ”B.P. Hașdeu” Valeria Livinscaia și Irina Isofi, elevii LT ”Ștefan cel Mare”, frații Andreea și Alina Donos și Ciprian Frasinoi, interpretul Dumitru Grama.

În scenă s-au împletit într-o armonie perfectă cele mai vechi tradiții, obiceiuri și ritualuri populare de Dragobete, susținute de virtuoși lăutari și talentați interpreți. Realizat cu multă dedicație și profesionalism de Svetlana Pintea, muzeograf la Muzeul raional de Istorie, Etnografie și Artă Drochia, o doamnă îndrăgostită de tradiții și pasionată de frumos, acest spectacol de Dragobete a reușit să reînvie acele nestemate, demult trecute sub negura vremii, precum se cosea horboțica în ajunul acestei sărbători, jocul cu mătura, dansul Rândunicii, cu sărutatul fetelor etc., ceea ce nu se mai practică în zilele noastre. În organizarea și realizarea cu succes a spectacolului d-na Svetlana  Pintea a fost susținută cu multă dăruire de părinții și buneii copiilor participanți: Daria Balan, Oxana Vrabie, Gheorghe Teacă, Mariana Guțu, Raisa și Liliana Doschinescu, Ionela Rîmiș și Angela Pînzari.

Doar cei, care vor scoate cu grijă din lădița cu zestre a neamului vechile obiceiuri și tradiții, ne vor aduce aminte de rădăcinile noastre, de străbuni, de tot ce e frumos, pentru a transmite viitoarelor generații. Mulțumim d-nei Svetlana Pintea pentru buna organizare a acestui spectacol în premieră, pentru dedicație și dragostea nemărginită față de vechile și frumoasele tradiții, ce ne definesc ca națiune. Mulțumim tuturor artiștilor pentru implicare cu multă dăruire și sacrificiu! Aducem sincere mulțumiri Consiliului raional Drochia, președinte Alexei Vasilean, vicepreședinților Iurie Ostavciuc și Ion Dascal, primarului s.Șuri, Petru Turculeț și primarului s.Chetrosu, Aliona Eșanu, directorului LT ”B.P.Hașdeu” d-lui Iurie Melinte, directorului LT ”Ștefan cel Mare” , d-nei Svetlana Capcelea, d-lui Veaceslav Mazur, operator tehnic, pentru susținere și frumoasa colaborare!

Ala Bugai,  șef interimar Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.