Vreau să ştiu!

0
111

Doina Lisnic este originară din satul Soloneţ, raionul Soroca. Ea are optsprezece ani şi este elevă la Colegiul de Arte „Nicolae Botgros”, catedra regie.
Domnişoara este obsedată de un gând, şi anume – să afle cât mai multă informaţie despre satul natal, căci şi-a planificat, pentru începutul lunii mai anul curent o sărbătoare regizată de sine stătător, dedicată Zilei Familiei. A hotărât că ar fi bine să o petreacă, împreună cu sătenii şi colegii de la colegiu, pe teritoriul conacului din satul natal, pentru că el a aparţinut cândva, foarte demult, familiei Brjzlovschi, fostului preşedinte al judeţului Soroca din anii 1917-1918.
Fata este îngrijorată de faptul că deţine puţină informaţie atât despre conac, cât şi despre satul de baştină.
O legendă spune că denumirea satului ar fi provenit de la numele boierului Solonari care locuia aici pe vremuri, dar, stând de vorbă cu d-l Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie, a aflat că este o altă variantă, mult mai reală. A cerut sfatul directorului cu gândul că va afla ce o interesează, căci alte surse de a se documenta nu are.
Apropo, în satul Soloneţ s-a păstrat nu numai conacul, dar şi un parc sădit pe atunci din plopi polonezi. Acum parcul seamănă mai mult a pădure, căci nu este îngrijit. În mijlocul parcului, dintr-un plop uscat sătenii au meşterit o masă şi scaune. Deosebit de plăcut aici e să te odihneşti în zilele de primăvară când văzduhul este înmiresmat de aromă de ghiocei, toporaşi şi viorele.
Doina aşteaptă ecouri şi informaţie.

PUBLICITATE