Ce ştim şi ce nu?

0
41

Istoria unei localităţii este un termen care se referă la așezările omenești, indiferent de mărime sau întindere. Localitățile sunt de obicei amintite în diferite izvoare istorice, din care se poate stabili aproximativ vechimea așezării. În cadrul localităților sunt stabilite anumite reguli specifice, taxele instituțiilor de stat, codurile poștale și prefixele de telefon precum și multe altele. Referitor la soroceni, Enciclopedia liberă Wikipedia menţionează că Soroca este un municipiu în nord-estul Republicii Moldova, situat pe malul drept al râului Nistru, la 160 km de capitala Moldovei – Chișinău, la frontieră cu Ucraina.

Cu peste 37 de mii locuitori Soroca este al 8-lea oraș ca mărime din Moldova, dar și al doilea ca mărime și ca importanță din Regiunea de Nord. Există mai multe legende referitoare la trecutul istoric al Sorocăi. De exemplu, se pretinde că pe acest loc, cu câteva secole înaintea erei noastre, se găsea colonia greacă „Olhionia”. O altă legendă plasează aici orașul geților „Serghidava” sau „Sergus”, care apoi ar fi purtat numele de „Crachidava”. Datele epigrafice și arheologice nu confirmă aceste legende, născute în sec. nouăsprezece, prin transmiterea orală, cu deformări, semnalând alte date. Mai există o legendă mai veche, din perioada moldovenească medievală, despre „Barza albă a cetății Soroca”, în care se spune că pe timpul unui îndelungat asediu de către tătari, o barză albă ar fi adus struguri apărătorilor înfometați și însetați ai cetății, salvându-le astfel viața și dăruindu-le biruința. Despre asta cunoaşte orice sorocean. Cu atât mai mult că locuitorii urbei se slăvesc prin aceea că sunt curioşi din fire şi activi. Dar sunt multe lucruri şi fapte necunoscute chiar alături de noi. Trecem cu nepăsare pe lângă clădiri vechi sau monumente şi nu avem nici cele mai mici cunoştinţe despre ele.

Vizavi de asta Vlad Bacalâm care învaţă în cursul doi, facultatea de turism, colegiul „Mihai Eminescu” din Soroca ne-a comunicat că îşi iubeşte oraşul natal, dar, uite, are o întrebare.
-Ce simbolizează obeliscul înalt de la intrarea în oraş? Am întrebat pe colegii mei şi niciunul nu ştie. Mi-am întrebat părinţii. Ei nu cunosc. În sfârşit, câte ceva mi-a zis bunicul, precum că monumentul a fost construit în anii puterii sovietice, dar ce simbolizează, el nu cunoaşte.
…Monumentul este unul măreţ. Are contururi clare şi se înalţă, ca o pasăre, spre cer.
Vlad aşteaptă explicaţii, păreri şi sugestii noi despre locuri adumbrite din perimetrul oraşului nostru. La fel, am dori mesaje şi din alte localităţi unde se difuzează „Ziarul Nostru”.
Fiţi activi, dragi parlamentari.
Întrebarea rămâne deschisă.

PUBLICITATE