Festivalul va aduce noi surprize spectatorilor

0
115

Nu știu alții cum sunt, dar pentru locuitorii satului nostru fiecare acțiune culturală constituie o adevărată bucurie și revelație sufletească. Indiscutabil, nu va fi o excepție nici Festivalul Internațional de Muzică ,,Mărțișor – 2020” ajuns la cea de-a 54 ediție, care-și va lua startul chiar în prima zi a primăverii, ce iată-iată intră în drepturile sale. Dar să nu creadă cineva că totul vine de-a gata. Dimpotrivă, îndată după sărbătorile de iarnă membrii colectivelor folclorice ,,Tezaur” (conducător artistic Anatolie Cebuc), ,,Spicușor” (conducător artistic Aliona Olaru) și ansamblul tinerilor instrumentiști ,,Trompeta Argintie” (conducător artistic Anatolie Plăcintă) și-au concentrat toată atenția și străduința asupra unui program special, bine gândit și închegat, totalmente consacrat acestui eveniment unic din viața muzicală a țării noastre. Așa, hădărăuțenii vor avea ocazia să asculte melodii de dragoste și dor din repertoriul regretaților Nicolae Sulac și Vasile Marin. Nu vor lipsi din program nici câteva romanțe din repertoriul de artistelor poporului Olga Ciolacu, Veronica Mihai și Silvia Goncear. Ele vor fi cântate, de bună seamă, de artiștii noștri amatori.
Afară de aceasta, șefa Bibliotecii Publice, d-na Viorica Pîrlea a organizat în sala de lectură o mică expoziție de poze rare decupate din ziarele și revistele republicane, ce oglindesc viața și activitatea celor doi inițiatori ai Festivalului ,,Mărțișor” – profesorul și muzicologul Gleb Ceaicovschi-Mereșanu, artist al poporului, și Alexandru Fedco, pe acele timpuri director la Filarmonica de Stat, născut, de altfel, în satul vecin Corestăuți. Vizitatorii pot vedea aici imagini cu legendara soprană Maria Bieșu, dirijorul Timofei Gurtovoi, compozitorii Aleksandra Pahmutova (Rusia), Constantin Rusnac, Simion Lungu și interpreta de muzică populară Nătălița Munteanu. Într-un cuvânt, ele prezintă o sursă destul de atractivă pentru toți.
Vă interesează cum se va desfășura în ansamblu această sărbătoare de amploare pe meleagurile ocnițene? Deschiderea oficială a ,,Mărțișor” – ului va avea loc la 1 martie în Casa de Cultură din Grinăuți – Moldova, baștina iscusitului trompetist Gavriil Gronic, solist în ansamblul de muzică populară ,,Folclor”. La eveniment vor participa majoritatea colectivelor din orașele și satele raionului. În aceeași zi, hădărăuțenii vor concerta în fața locuitorilor din Clocușna. Cu programul lor vor evolua ansamblul folcloric ,,Vatra Satului” din s. Gîrbova, gazdele vor fi prezente cu colectivul ,,Cimbrișor”.
În preajma Zilei Internaționale a femeilor, la 6 martie, colectivele din Hădărăuți vor fi oaspeți de onoare pentru femeile fruntașe din raion. Concertul prezentat, va deveni, probabil, o surpriză pentru ele.
Decada festivalului va continua cu un concert susținut de colectivele noastre în satul Paladea, cu care întreținem strânse legături de colaborare. Fără doar și poate, festivalul va aduce noi surprize spectatorilor. Una dintre ele este evoluția oaspeților din raionul Sekureni(Ucraina). La 7 martie hădărăuțenii vor urmări prestația în scenă a cvartetului de bărbați ,,Clarnetele Solare” de la școala de muzică ,,M. Maftuleac” din acest oraș. Se preconizează, de asemenea, să vină în satul nostru un grup vocal din s. Cobîlceni al aceluiași raion dirijat de Ion Goncear, lucrător emerit al culturii din Ucraina.
Totuși, cea mai mare responsabilitate o vom avea anume în ziua de 8 martie, când în Căminul de Cultură se va desfășura concursul ,,Haideți, fetelor!” Și-au dat consimțământul de a participa șase perechi de tineri gospodari din localitate.
În popor se zice că orice început are un sfârșit. Iată de ce și festivalul va avea parte de o închidere festivă la data de 10 martie, la Casa Raională de Cultură. Până atunci, îi rugăm pe săteni să-și încarce bateriile cu energie pozitivă, găsind timp și răbdare pentru a veni în aceste zile la Căminul de Cultură. Cred că nu vor regreta defel!
Aliona Olaru, director artistic
la Căminul de Cultură din s. Hădărăuți, r-nul Ocnița

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.