Cu drag de Grigore Vieru

0
54

Ziua de 14 februarie în care poetul-simbol al Basarabiei ar fi împlinit 85 de ani, a fost marcată la Soroca cu surâsul și lacrima amintirilor. Nu-i an în care, fie pe 18 ianuarie (când a plecat dintre noi), fie pe 14 februarie (atunci când s-a născut), biserica „Sfinții Martiri Brâncoveni” să nu cinstească memoria lui Grigore Vieru. La acest 14 februarie „întâlnirea cu poetul” a început printr-o slujbă de pomenire, oficiată de preoții Sorin Huluță, Mihail Milea și Gheorghe Sava de la Buzău. În cuvântul de învățătură părintele Milea avea să amintească că l-a întâlnit pentru întâia oară pe Grigore Vieru la Soroca, la serata literară, prilejuită de un jubileu frumos al doamnei Ana Bejan. „Atunci am cunoscut ce comoară mare este aici în Basarabia acest poet pe care eu l-am numit Luceafărul Limbii Române de dincolo de Prut. Grigore Vieru este un preot al Limbii Române, al cuvântului pe care atât de ușor îl mânuia. El a avut două aripi. Una era Iubirea de Dumnezeu, de Credință, de Biserică, alta –Iubirea de Patrie, de Mama pe care a divinizat-o și căreia îi purta veșnică Recunoștință”, a mărturisit preotul, care a privegheat timp de trei zile și trei nopți lângă sicriul ostașului Limbii Române, căzut la datorie în noaptea de 18 ianuarie, 2009.

Grigore Vieru este o prezență vie la Soroca. Avem bustul lui pe Aleea Scriitorilor, avem strada Grigore Vieru, parcul Grigore Vieru, gimnaziul „Grigore Vieru” de la Vasilcău, Fundația „Grigore Vieru” și filmul documentar „Grigore Vieru la Soroca”. Despre aceste însemne de neuitare a amintit și doamna Ana Bejan, care avea să spună: „Astăzi e o zi sfântă pentru noi. Dumnezeu a rânduit ca să-i avem prezenți la acest moment de suflet și pe frații noștri de peste Prut alături de părintele Milea și directorul celui mai mare Seminar Teologic din România, preotul profesor, Gheorghe Sava. Grigore Vieru a iubit Soroca, el găsea refugiu aici la noi. Atunci când era bătut cu pietre la Chișinău, când îi era greu pe suflet, venea la Soroca…”
Atât de aproape și atât de drag a fost Grigore Vieru în biserică! Fiecare din cei prezenți au surâs și au lăcrimat împreună cu el, urmărind fragmente din filmul „Grigore Vieru la Soroca”.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.