ȘEZĂTOARE DIN STRĂBUNI….CU VECINI, CU OAMENI BUNI (foto-video)

0
333
Foto: Ludmila Talmazan

În  amiaza zilei de Sâmbătă, 25 ianuarie, satul Drochia, un sat mândru și frumos, își aștepta cu nerăbdare vecinii din s.Mândâc. Primarul nou al satului, d-na Vera Dascal, a trăit emoții nedescriseș alături de consătenii săi, căci  aveau să primească oaspeți dragi în casa mare la o frumoasă șezătoare.

Primind invitația, am fost plăcut surprinsă de această idee minunată, când am aflat, că aveau să se întâlnească oamenii de vârstă onorabilă din cele două sate megieșe. Ideea de a organiza un asemenea eveniment, a fost din partea d-nei Vera Dascal, primarul satului Drochia, care a câștigat respectul și admirația sătenilor pentru calități rar întâlnite în zilele noastre: cumsecădenia, omenia, bunătatea și dragostea, pe care o poartă în suflet față de oameni. Pe lângă toate acestea, mai e și o femei harnică foc, care mereu le dovedește pe toate.

Am surprins-o chiar la intrarea în localul, unde urma să se desfășoare evenimentul. Ajuta onorabilii săteni să-și ajusteze gospodărește brâiele și iile națioale,ca să arate la patru ace, cu toate că sunt deja departe de vârsta tinereții.

Printre oaspeții invitați au fost reprezentanții Direcției Cultură și vicepreședintele raionului, Ion Dascal, care au acceptat cu plăcere invitația, fiind intrigați de un asemenea eveniment în premieră!

Am fost întâmpinați cu multă căldură și ospitalitate, peste tot făcându-se simțită atmosfera de sărbătoare, inundată de emoțile unei gospodine de casă, care era chiar doamna primar Vera Dascal, ce avea să minuneze oaspeții cu tot ce au mai bun și mai frumos drochienii.

Invitații din s.Mândâc – cei mai stimați bătrâni din sat, au fost însoțiți de d-nul primar, Ion Lupașcu, care a acceptat cu entuziasm această idee frumoasă, de a organiza o șezătoare comună cu  oamenii celor două localități megieșe. E pentru că dânsul e un om deosebit, cu un spirit  de gospodar neîntrecut și se mândrește cu consătenii săi, purtători de adevărate comori folclorice și promotori ale tradițiilor vechi străbune.

Emoționante mesaje de felicitare au adresat sătenilor gazda evenimentului, primarul s. Drochia, d-na Vera Dascal și primarul s. Mândâc, Ion Lupașcu și, desigur părintele Serghei din s.Drochia, care a interpretat o minunată piesă duhovnicească întru slăvirea Domnului Isus Hristos.

Cele două sate și-au împletit într-o armonie perfectă cele mai prețioase perle ale folclorului autentic de prin părțile locului, interpretând frumoase colinde, cântece bisericești, urături, conocării, cântece de glumă, au recitat, au cântat și au dansat cele mai vechi jocuri bătrânești, precum polca ca la s.Drochia, un vals din străbuni de la Mândâc și dansul Ciurul, care se dansează în ambele sate. O urătură veche, spusă cu însuflețire de moș Nichifor și conocăria originală, recitată de Crăciun Ion din s.Drochia, au generat o explozie de ovații și aplauze. Onorabile doamne din s.Drochia, foști profesori ca Marcu Maria, Zavațchi Elena și Rusu Nina, au recitat și au împărtășit din desaga obiceiurilor străbune, precum obiceiuri de nuntă și istorii hazlii din tinerețe.

Nu s-au lăsat bătuți nici mândâcenii, povestind istorii haioase, recitând cu multă vervă și interpertând frumoase și vechi melodii, cu susținerea ansamblului de bătrâni ”Toamna de Aur”. O promotoare de tradiții și obiceiuri folclorice, d-na Ludmila Gligor, directorul gimnaziului din s. Mândâc și d-na Raisa Zaporojan, șefa bibliotecii din localitate, au susținut consătenii la pregătirea programului pentru  șezătoare.

Toți participanții au fost decernați cu diplome de onoare și câte un mic prezent, oferite de primarii Vera Dascal și Ion Lupașcu, pentru promovarea valorilor autentice și tradițiilor populare.

A fost o seară memorabilă, ghidată cu multă însuflețire de Nina Chilari din s.Mândâc și Valeriu Stati din s.Drochia, dedicați și responsabili moderatori ai evenimentului. Colaborarea și schimbul de experiență în arta frumosului au fost susținute cu brio, impresionând oaspeții prin varietatea și frumusețea folclorului autentic, ascuns cu grijă în lădița cu zestre a acestor două frumoase sate.

La finele șezătorii, d-na primar Vera Dascal a oferit cu drag oaspeților pâine și colaci, după vechea și frumoasa tradiție, care reprezintă simbolul bunătății, bogăției și ospitalității.

Ala Bugai

PUBLICITATE