Vasluiul a marcat 545 de ani de la „Lupta de la Podul Înalt”. La eveniment au participat președintele raionului Soroca și directorul muzeului.

0
320

O delegație din raionul Soroca a participat la manifestarea cultural-științifică „Lupta de la Vaslui – Podul Înalt”, care a avut loc vineri, 10 ianuarie, la Vaslui, România. Președintele raionului Soroca, Veaceslav Rusnac și directorul Muzeului de Istorie și Etnografie, Nicolae Bulat, au participat la eveniment la invitația Consiliului Județean Vaslui și a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Acitivitatea s-a desfășurat la Ansamblul monumental „Podul Înalt” din satul Băcăoani (comuna Munteni de Jos, județul Vaslui) și a marcat împlinirea a 545 de ani de la victoria lui Ștefan cel Mare împotriva turcilor, în cadrul celebrei Bătălii de la Vaslui-Podul Înalt (10 ianuarie 1475).
Programul acestui eveniment a început cu o slujbă de Tedeum – oficiată de un sobor de preoți, prin care au fost pomeniți și slăviți eroii români căzuți în această luptă, apoi a continuat cu un ceremonial militar organizat de militarii din Brigada 15 Mecanizată „Podul Înalt” Iași.
A urmat citirea de către directorul muzeului vasluian  a uricului Bătăliei de la Vaslui-Podul Înalt și, apoi, s-a continuat cu discursurile oficialităților locale și județene. Ceremonialul s-a încheiat cu depunerea de coroane și flori la Statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare.

PUBLICITATE