Viena –mama tuturor Târgurilor de Crăciun din Europa

0
89
Targul văzut noaptea din interiorul sediului Primăriei

Frumoase sunt Târgurile de Crăciun din capitala Austriei, care te transpun într-o atmosferă de poveste. Aici trăiești din plin Magia Crăciunului. Să știți că Târgurile de Crăciun de la Viena au o tradiție seculară. Ele se trag încă din Evul Mediu. Astăzi, peste 20 de târguri oficiale de Crăciun ademenesc mulțimea de turiști, peste trei milioane, care vizitează în această perioadă  metropola.

Corul „Orantis” din Soroca, invitat pentru a doua oară la Festivalul Internațional de Colinde, a avut prilejul să viziteze trei din aceste Târguri. Peste tot o ușoară plutire de arome de vin fiert, castane prăjite, turte dulci de toate mărimile sub formă de inimă și alte forme, tot felul de obiecte lucrate manual. Aici n-o să vezi haine de import, sau alte mărfuri pe care le vezi pe rafturile magazinelor. Aici se împleteșete frumos  fantezia  meșterilor populari cu cea a iscusiților bucătari.

Marele Târg de Crăciun

Piața din fața primăriei vieneze-Rathausplatz- găzduiește din anul 1975 renumitul Târg de Crăciun de la Viena. Anul acesta Târgul a fost deschis pe 15 noiembrie. La fel ca acum 9 ani, când vizitam pentru prima dată Târgul, am devenit și noi actori în uimitoarea Poveste de Crăciun după ce corul „Orantis” a evoluat pe scena din interiorul Primăriei. Muți de uimire, odată cu căderea serii, am admirat de sus de la geam feeria. Nu ne săturam  să privim copacii din Parcul Primăriei și cei de-a lungul Bulevardului, care înconjoară Centrul orașului, copaci ce străluceau într-o splendoare festivă. Iar cele circa 150 de tarabe scăldate în lumini albe, roz, galbene, roșii, liliachii, păreau de sus niște corăbii, ce se legănau ușor pe valuri de lumină. Cei veniți pentru prima oară la Viena, pur și simplu, au înmărmurit la vederea acestei frumuseți, țesută parcă din raze de lună și de stele. Acompaniați de colindele susținute de alte coruri internaționale, ce răsunau în tot cuprinsul Târgului, am hoinărit și noi prin Târg, făcând mici cumpărături spre amintire. Amintesc, că aici, în acest Târg, acum 9 ani, Grigore Bucătaru și Victor Său, pe atunci primar de Soroca, au pus la cale organizarea Târgurilor de Crăciun și la Soroca.

 Târgul din zona Catedralei „Sfântul Ștefan”

Aici e mai puțină aglomerație decât la primărie, mai  puține standuri, domnește un spirit calm al sărbătorilor. Îmbietoare sunt și aici aromele de vin  fiert. Ai noștri și-au înveselit inima cu această băutură și au gustat din deliciurile de calitate oferite de producătorii autohtoni. Tot aici ne-am întâlnit cu Moș Nicolae, cu tineri deghizați în îngeri și alte personaje de poveste. Și dacă colindele de Crăciun sunt bogăția sufletului și zâmbetul îngerilor, sorocenii au hotărât să colinde Viena în plină Piață, adunând în jur o mulțime de privitori, care au ascultat și aplaudat.

Târgul de Crăciun din faţa Palatului Schönbrunn

Acesta a fost al treilea Târg vizitat de noi. La  Schönbrunn Târgul se organizează în spațiul din fața Palatului, considerat cea mai frumoasă construcție în stil baroc din Europa. Este un târg cultural la fel de fermecător ca și celelalte. După Crăciun se transformă în Târg de Anul Nou. Aici au loc concerte de Grăciun, un program cuprinzător pentru copii, inclusiv un atelier tematic.

                                                               Nina Neculce

Târgul de Crăciun din fața Primăriei Viena
Turte dulci de toate mărimile
Copacii din Parcul Primăriei Viena strălucesc într-o splendoare festivă
Feerie
Poveste
Prin Târgul de lângă Catedrala Sfântul Ștefan
Gustăm din bucatele tradiționale
Colindăm cu drag Viena cu colinde din zona Sorocii
La Schonbrun
Fantezie, Inspirație, Frumusețe
Decorațiuni
Concert de Crăciun
PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.