Ce spune ANSA despre ciocolata care arde?

0
131

În ultimul timp, în presă, a apărut informația în legătură cu faptul că ciocolata arde ca o torță, fără să se topească, ANSA vine cu explicații în acest sens. Ciocolata este un produs de cofetărie obținut din produse de cacao (masă de cacao triturată, cacao ulei, cacao pudră),  zaharuri cu sau fără alte ingrediente precum laptele sau derivaţii de lapte, diferite feluri de nuci etc. Grăsimile vegetale, altele decât untul de cacao pot fi utilizate la fabricarea diferitor varietăți de ciocolată.

Arderea produselor alimentare este un proces chimic firesc, iar intensitatea focului depinde de compoziția produsului. Ciocolata are un conținut de grăsime de aproximativ 33-36 %. În mod normal, temperatura de topire a grăsimilor din ciocolată este în medie 31-35 oC. Încălzirea ciocolatei peste punctul de topire a grăsimilor  are ca rezultat o flacără în care ard particule de grăsime, dar și produse naturale de cacao (masă de cacao triturată, cacao pudră). La temperatura flăcării, uleiurile din compoziția ciocolatei nu reușesc să se topească, dar încep imediat să ardă. În mod normal, zahărul nu arde, dar se topește și se carbonizează. Pentru a crea o flacără, el are nevoie de un catalizator – în ciocolată acest rol îl au untul de cacao și particulele solide de pudră de cacao. În același timp, zahărul accelerează procesul de ardere. În procesul de ardere se formează diferiți compuși, adesea având un miros neplăcut, diferit de aroma ingredientelor care intră în compoziția sa.

Cerinţele minime de calitate care trebuie respectate la fabricarea şi/sau comercializarea produselor de cofetărie destinate consumului uman sunt specificate în reglementarea tehnică „Produse de cofetărie” aprobată prin hotărârea Guvernului nr. 204 din 11.03.2009,  iar conformitatea lor poate fi stabilită doar prin încercări de laborator, prin metode fizico-chimice la un laborator acreditat în domeniu.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.