Cu Moș Nicolae prin Piața Sf. Ștefan (Stephansplatz) din Viena

0
263
O poză spre amintire cu Moș Nicolae

Sfântul Nicolae este celebrat de creștinii ortodocși de stil vechi pe data de 19 decembrie, iar pe stil nou-pe 6 decembrie. După moartea părinților săi, Sf. Nicolae a moștenit o avere însemnată. El a dăruit foarte mult din ea celor săraci, ajutându-i pe cei aflați în nevoie. Aşa se face că Sfântul ierarh Nicolae, devenit Moş Nicolae ulterior, a ajuns să fie simbolul dăruirii şi prilejul unei bucurii trăite atât de cel care primeşte darul cât şi de cel care dăruieşte. Făcea în aşa fel încât cel ajutat să nu ştie de unde i-a venit ajutorul.De aici şi această tradiţie ca Moş Nicolae să vină noaptea pe furiş la copiii cuminţi şi să le lase daruri în papucei.

    Sfantul Nicolae este sarbatorit peste tot in lume. A fost o surpriză pentru noi, sorocenii, aflați la Viena pe 6 decembrie la Festivalul Internațional de Colinde, să dăm nas în nas cu Moș Nicolae și cu tineri deghizați în îngeri pe Piața Sfântul Ștefan (Stephansplatz). Moșul ne-a luat  drept niște „copii cuminți”, ne-a cuprins pe toți într-un zâmbet, s-a fotografiat cu fiecare în parte, apoi cu toți împreună, iar îngerii, unora dintre noi le-au oferit dulciuri.  

La Viena,îngerii în frunte cu Moș Nicolae merg pe străzi în căutarea copiilor ascultători. Duc în spate saci cu jucării și dulciuri și le impart celor mici întâlniți în cale în schimbul unei poezii sau unui cântec. Coriștii din „Orantis” i-au cântat frumos un „Mulți ani, trăiască!” în acea  atmosferă de poveste a sărbătorilor de iarnă, care coboară peste oraș încă de la sfârșitul lunii noiembrie. Atmosfera vieneză te copleșește în orice  colțișor cu o viață culturală care vibrează în intensitate. Sunt atatea locuri extraordinare de vazut: muzee, palate luxsoase, parcuri imense, străzile cu clădiri, ce impresionează prin  arhitectura lor plină de măreție. Atâta armonie și eleganta, atâta istorie si traditie, cum nu mai întâlnești, cred, în altă parte!

Catedrala (Domul) „Sfântul Ștefan”-un simbol al orașului Viena

Am pășit pentru a doua oară în acest edificiu, care îl are ca patron pe Sfântul Ștefan, primul martir creștin. Catedrala în forma sa romanică și gotică, așa cum o vedem astăzi, a fost înălțată de Ducele Rudolf al IV-lea și se află pe ruinele a două biserici parohiale, prima fiind sfințită în 1147. Mărețul edificiu a fost martor a mai multor evenimente importante din istoria acestei țări, a fost incendiat de câteva ori, restaurat și refăcut spre mândria Vienei și spre bucuria ochiului și sufletului turiștilor care o vizitează. Impresionant este  exteriorul, impresionant este și interiorul. Catedrala are 18 altare în partea principală a bisericii. Fascinează și te lasă fără cuvinte Marele Altar, o adevărată capodoperă culturală și artistică, a cărui construcție a durat 7 ani. Ochiul nu se satură să privească mulțimea de picturi, statui, sculpturi superbe și alte  obiecte religioase, ce-ți fură privirea. Catedrala are o lungime de 107 metri, o lățime de 40 m și o înălțime de 136 metri, patru turnuri, 23 de clopote.

Cel mai cunoscut clopot, numit Pummerin, se găseşte în turnul nordic ce măsoară 68,3 metri. Acesta este al doilea cel mai mare clopot bisericesc funcţional cu balans liber din Europa și anunță de fiecare dată sosirea Anului Nou în oraș.  Anual, peste 3 milioane de turiști străini vizitează Viena și se bucură de frumusețile Catedralei Sfântul Ștefan. Ne-am bucurat și noi și ne-am încărcat bateriile, cred, pentru multă vreme.

La alte popasuri din viața culturală a Vienei  vom mai reveni.

                         Text și foto Nina Neculce

Impunătoarea Catedrală „Sfântul Ștefan”
Catedrala în interior
Aprindem câte o lumânare pentru pace, sănătate, prosperare…
Mulți ani trăiască! pentru Moș Nicolae
Ce Moș drag și bun!
Învăluiți în Spiritul Bunătății
Lume de pe lume pe străzile Vienei
Ce seară minunată!
Viena e toată poveste de iarnă
Fantezie, frumusețe, eleganță
Fără cuvinte
Blândețe
PUBLICITATE