Orantis a dat startul sărbătorilor de iarnă la Viena

0
473
O poză împreună cu organizatorii Festivalului

La Viena muzica este pentru totdeauna. Să cânți pe scena Primăriei din Viena e mai mult decât o onoare, e un semn de înaltă apreciere. Pentru că Viena impune o interpretare la cel mai înalt nivel, iar la manifestările culturale sunt invitate doar colective de înaltă ținută.

   Circa 100 de coruri din diferite țări și regiuni ale globului participă din 1985 în fiecare an la Marea Sărbătoare a Colindelor, organizată de departamentul cultură al Primăriei Viena. Nu e vorba de un Festival concurs, ci de o grandioasă sărbătoare de Crăciun. Pentru a doua oară la acest prestigios Festival este invitat și un cor din Republica Moldova – corul „Orantis” de la Soroca, condus de talentata dirijoare,Veronica Chițan.

La ediția din 2010 la înmânarea Diplomei de Participare, Franz Schuler, pe atunci şef adjunct al Departamentului Cultură al Primăriei Viena, declara: „Foarte frumos! Splendid! Ne-aţi cucerit prin sinceritate, prin frumoasa interpretare a colindelor.

Festivalul de colinde există de 25 de ani şi este îmbucurător că la această aniversare un prim cor din RM a cântat pe scena Primăriei. Este o onoare deosebită. Mulţumim doamnei dirijor pentru înalta calificare, pentru faptul că nu doar a dirijat, dar a şi interpretat împreună cu coriştii toate colindele. Aveţi o voce bună, doamnă! Cunosc situaţia din ţara dumneavoastră şi ştiu că nu este atât de simplu să ajungi la Viena. Iată de ce ţin să mulţumesc primarului de Soroca, reprezentantului Direcţiei Cultură, sponsorilor şi, nu în ultimul rând, doamnelor Lucreţia Petrovici şi Sifora Sava, care facilitează participarea la acest festival a corurilor românilor de pretutindeni.

Vă aşteptăm şi la alte ediţii. Vom fi la fel de bucuroşi să ascultăm vocile dumneavoastră blânde, calde şi pline de speranţă”. Și, iată că peste nouă ani, coriștii soroceni au primit o nouă invitație la acest Festival și de astă data cu  sprijinul inimoaselor doamne, Sifora Sava și Lucreția Precul Petrovici.

 

O evoluare desăvârșită au avut coriștii pe scena Festivalului. Corul  nostru  a deschis a V-a zi de sărbătoare a Muzicii Corale, care asigură atmosfera de Crăciun din interiorul și din fața Primăriei Viena de la 29 noiembrie până la 24 decembrie. Evoluările colectivelor din fascinanta sală a primăriei răsună în tot cuprinsul renumitului Târg de Crăciun, organizat în fața acestei impresionante clădiri din capitala Austriei.

Colindele „Orantis”-ului, 11 la număr, au mers spre inimile spectatorilor, fiind răsplătite cu ropot de aplauze. La fel ca la ediția din 2010, coriștii au îmbrăcat costume populare și au evocat aceleași motive de Crăciun prin colind, interpretând și o lucrare în limba germană, „Ninge lin”. Mai îndelung aplaudate au fost colindele „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Aprindeți Luminile”, „Galbenă gutuie” și bineânțeles colindul în limba germană. Din program nu a lipsit Jocul Caprei. Spre deosebire de programul pe care l-a avut corul în 2010, în acest an a apărut în scenă și printre spectatori și Jocul Calului, care a exprimat prin semnificația simbolică, specaculozitatea dansului, vitalitatea și forța tinereții.

La final, organizatorii evenimentului, au înmânat Diploma de Participare din nou cu alese cuvinte de apreciere și mulțumire.

Corul văzut de spectatori

Maria Șuhani, Timișoara: „ Am  fost foarte bucuroasă să văd un așa cor-surpriză. Un cor din Basarabia bine pus la punct. Mi-am făcut cea mai bună părere și îmi lasă cea mai frumoasă amintire. Frumoase fetele, frumoși băieții, nemaipomenită dirijoarea. Faptul că a adus un moment de folclor a fost minunat.”

Lucreția Petrovici, Viena: „ Prestația corului de la Soroca a fost aproape de lacrimi. Mi-a dat putere să nu-mi curgă lacrimile energia debordantă a dirijoarei. Am rămas profund impresionată de vibrațiile acestui cor, armonizarea  ireproșabilă, excepțională. Mi-am zis urmărind toate lucrările că această conducătoare, Veronica Chițan, este o perlă pentru Soroca. Multă sănătate și  noi realizări îi doresc ei și corului.”

Valentina Stoica, București: „Am venit special de la București ca să privesc și să  ascult la Viena acest cor, despre care  auzisem lucruri frumoase. Este un cor foarte frumos, cu voci bine formate, cu un repertoriu extraordinar. Multe din lucrările prezentate le-am auzit pentru prima oară. Sunt colinde căutate și aranjate special pentru cor. Iar dirijoarea este  extraordinară. Am avut ocazia să o urmăresc la hotel în cadrul unei repetiții și am înțeles că este o perfecționistă. Cred că merită o medalie pentru 50 de ani de activitate.”

Olga Condrea, Chișinău: „ O evoluare foarte reușită! Foarte frumos, de nedescris! Am filmat toate licrările cu un sentiment de mândrie pentru țară și pentru Soroca. Soroca e baștina soțului meu și mă simt și eu soroceancă. Bravo „Orantis”! Bravo, doamna dirijoare! Mă întorc la Chișinău cu cele mai frumoase impresii din povestea de Crăciun a Vienei.”

Grigore Bucătaru, șeful Secției Cultură și Turism: „Este foarte important să participi la un eveniment cultural alături de cele mai prestigioase colective din lume. Și dacă corul „Orantis” de la Soroca e invitat pentru a doua oară la acest  grandios festival, înseamnă că i-a fost aprecciată capacitatea profesionistă de interpretare. Și asta datorită conducătoarei Veronița Chițan, maestru în organizarea și menținerea acestui cor la înălțime pe linia de plutire. Programul a fost un pic diferit de cel din 2010, dar prestanța la fel de reușită. Sunt foarte mândru că anume noi am reprezentat Republica Moldova la un așa eveniment cultural important.”

Despre alte momente culturale trăite la Viena – în edițiile noastre viitoare.

Text și foto Nina Neculce

Renumitul Târg de Crăciun din fața Primăriei
Cade înserarea peste Primăria Viena
Frumusețea zâmbetului
Fetele din Purto Rico au evouluat după ai noștri
Organizatorii Festivalului. În costum popular, Sifora Sava
Încă un dar din Moldova –Pomul Vieții, executat de Svetlana Șapovalov
Daruri din Moldova pentru organizatorii Festivalului.
Înmânarea Diplomei de Participare
A fost minunat!
Prezentatoarea mulțumește coriștilor pentru evoluarea reușită
Jocul Căluțului
Spectatorii urmărind evoluarea corului de la Soroca
La pian , Tudor Tarusov
Susținătorii corului Orantis de la Chișinău, Timișoara, București, Viena
„Orantis” în scenă cu frumoasele noastre colinde
Se anunță întrarea în scenă a corului „Orantis”
Lucreția Petrovici Precul, născută la Soroca, stabilită din 1974 la Viena
Și fluierul, și acordeonul a însoțit corul
Pregătiri pentru ieșirea în scenă
Costumul Caprei
Haide vioară, hai surioară
Ai noștri ca brazii
Înainte de concert
Sala înainte de începutul evoluării colectivelor
Treptele, ce duc spre sala de spectacole
O mireasă în așteptarea mirelui
Coristul Gheorghe Beșleagă pe fondalul Primăriei – partea laterală
A fost… –Primăria Viena
Grăbim spre sala de festivități
PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.