Onoraţi prin cântece şi vorbe bune

0
278

La Donduşeni sărbătoarea agricultorilor şi marcarea finalizării lucrărilor de toamnă a fost organizată mai altfel. Fără rapoarte, fără ridicări în scenă şi fără diferite regalii. Noul preşedinte al raionului Valentin Cebotari, a iniţiat o altă procedură. Fiind susţinut de consilierii raionali, funcţionarii publici şi agenţii economici, s-a recurs la o întâlnire de suflet a generaţiilor de plugari, unde într-o atmosferă degajată s-au discutat diferite situaţii la diferite etape de dezvoltare a sectorului agrar.

Invitaţii la eveniment au fost întâlniţi, conform tradiţiei moldoveneşti, cu marşuri, muzică, aplauze. Primii au păşit pragul localului preşedintele raionului Valentin Cebotari împreună cu ex-prim-ministrul Andrei Sangheli şi fostul şef al Cancelariei de Stat Pentelei Tâltu. Ambii pe vremuri au condus raionul Donduşeni, ridicându-l pe o treaptă de dezvoltare mai înaltă, pentru ce au şi fost promovaţi în funcţii responsabile la nivel de republică. E simbolic, că Andrei Sangheli e originar din satul Grinăuţi Moldova, raionul Ocniţa, localitate ce se situează doar la vreo 6-7 kilometri distanţă de hotarele raionului Donduşeni. Iar Pentelei Tâltu, deşi vine din Ţîra Floreştilor, şi-a găsit soţie din satul Sudarca. De aceea donduşenenii îi au de băştinaşi.
Pe rând au trecut în sală conducători ai întreprinderilor agricole, veterani ai muncii, tineri fermieri, consilieri raionali, primari. Pentru toţi s-a găsit loc la mesele servite de ospătari cu bucate variate şi gustoase. Dispoziţia de sărbătoare a fost amplificată de orchestra lui Mihail Petic, colectivul de dansatori din satul Donduşeni, ansamblul de fluierişti, de „Semănătorii” lui Victor Zestre şi alte colective artistice.
Moderatorii evenimentului Renata Lungu şi Ion Ţurcanu au creat o atmosferă de bunăvoinţă, sinceritate, prietenească ce a depăşit barierele dintre subalterni şi şefi. Cu toţii erau „simpli crescători de pâine”.

Preşedintele raionului Valentin Cebotari a susţinut un discurs emoţionant. „Am o stimă nemărginită faţă de agricultori, – a accentuat preşedintele. – Sunteţi personalităţi deosebite, ce aduceţi oamenilor, indiferent de naţionalitate, coloratură politică şi funcţii, pâinea cea sfântă, fără de care nu există viaţă. O să vă susţin în toate, o să vă protejez şi o să vă stimez în continuare. Dumneavoastră meritaţi toate onorurile pentru că nu părăsiţi pământul, casa, ţara, aici aveţi grijă de familii, de satele noastre, de copii şi părinţi”, – a mai spus Valentin Cebotari, fiind aplaudat de cei prezenţi.

Andrei Sangheli a vorbit cu multă admiraţie despre agricultorii donduşeneni. „Au fost vremuri, când recolta de sfeclă constituia doar 15 tone la hectar. Astăzi, însă, echipa lui Alexei Chiriac pe suprafeţe imense, de peste 2000 de hectare, adună câte 60-65 tone de rădăcini de pe fiecare. Nemaivorbind de recoltele de grâne, porumb, floarea soarelui şi alte culturi agricole.
Dumneavoastră munciţi eroic şi vă mulţumesc că rămâneţi uniţi. Guvernările vin şi se duc, iar agricultorii, adesea umiliţi, îşi continuă activitatea lor rodnică. Vă rog să vă consolidaţi şi să susţineţi conducerea raionului, ca împreună să înregistraţi succese”, – i-a îndemnat pe agricultori Andrei Sangheli.

Cu apeluri similare s-a adresat către donduşeneni şi Pentelei Tîltu.
Veteranul muncii Chiril Mihai, care cu ani în urmă a diriguit gospodăriile agricole din Tîrnova şi Maramonovca i-a chemat pe actualii conducători să nu cedeze în faţa greutăţilor, căci au fost vremuri şi mai complicate, dar „noi, cei de atunci, nu ne-am dat bătuţi şi am modernizat baza tehnică-materială a gospodăriilor şi am contribuit la dezvoltarea socială a localităţilor. Viitorul aparţine tinerilor agricultori, mai şcoliţi, mai capabili să facă lucruri mari. Înainte, spre succese!”, – a exclamat Chiril Mihai.
La întrunirea agricultorilor şi-au împărtăşit opiniile şi alţi participanţi. Prin vorbe simple şi sincere ei şi-au expus ataşamentul şi dragostea de glie, de ţarină, de ţară.
Cei prezenţi în preajma sărbătorilor de iarnă au fost uraţi cu o „hăitură” ca la nord de colectivele artistice, iar Ion Ţurcanu mai întâi a interpretat emblematicul cântec „Pe colinele Moldovei”, apoi a venit şi cu un frumos colind.

A fost o sărbătoare cum mai rar se întâmplă pentru agricultori în zilele noastre.

PUBLICITATE