O sărbătoare frumoasă pentru toată lumea

0
117

Cu binecuvântarea Înaltului Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscop al Iașilor și cu binecuvântarea Preasfințitului Antonie, Episcop de Bălți, duminică, 1 decembrie, la Palatul de Cultură Soroca a avut loc un mare eveniment cultural. Este vorba de spectacolul extraordinar cu genericul „La frați nu se pun hotare”. Protopopiatul Soroca și Florești, Episcopia de Bălți, Mitropolia Basarabiei, Protopopiatul Săveni, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Consiliul Unirii Soroca, Centrul Cultural Român „Constantin Stere” și-au unit eforturile și au organizat acest spectacol, dedicat Zilei Naționale a României. Spectacol prezentat de Tamara Boboc-Coșciug (Soroca) și Călin Moroșan din Săveni, Botoșani.

A fost un eveniment cultural de calitate, urmărit de o sală arhiplină de spectatori, dar fără niciun reprezentant din conducerea orașului și raionului. O notă distinctivă au oferit publicului buciumele, care au dat start sărbătorii, intonarea imnului „ Deșteaptă-te, române” în interpretarea coralei „Divinitate”, acompaniată de BAND Orchestra „Doina”, orchestră a Consiliului Raional Soroca. După care a urmat o amplă și complexă sărbătoare. Frumos și armonios au răsunat cântecele populare, cântecele patriotice și religioase în interpretarea mai multor soliști și colective corale, dar și dansurile moldovenești. Cei care au pus suflet în interpretare sunt: Mariela Sainciuc și Tamara Boboc-Coșciug (Soroca), Mariana Ichim Hodan (Botoșani), Marian Hatman(Bacău), Valeriu Mocanu și micuța Tania Moruz (Academia Națiunii Române), corurile „Arhanghelos” (Hârja, Bacău), corul preoțesc „Amvonul” și corul parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” (Săveni, Botoșani), corul misionar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, corul parohial „Florile Prutului”, ansamblul de dansuri populare „Hora” din Vlăsinești, județul Botoșani, corala „Divinitate” și Band Orchestra „Doina” (Soroca). Printre numerele artistice au răsunat mesaje de felicitare din partea Protopopiatului Soroca și Florești, Protopopiatului Săveni, jud. Botoșani, Consiliului Unirii și Centrului Cultural Român din Soroca. Simplu, profund, emoționant și-a rostit mesajul bunul prieten al sorocenilor, părintele Gabriel Macovei, venit de pe meleagurile Buzăului și Vrancei, paroh al Bisericii din Broșteni, județul Vrancea. Părintele Gabriel a dat citire și mesajului transmis de duhovnicul multor soroceni, omul drag cu chip de Lumină – părintele doctor profesor, MIHAIL MILEA.

A fost o frumoasă sărbătoare pentru toată lumea, un plăcut prilej de satisfacție, care a oferit o stare de bine și emoții pozitive atât celor din scenă cât și celor din sală. Evenimentul s-a încheiat cu cântecul „Noi suntem, români”, interpretat de toată lumea prezentă la sărbătoare.

Notă:
Marea Unire din 1918 a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România.

 

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.