Actorii cheie din domeniul sănătății discută, în aceste zile, despre dezvoltarea sistemului medical din Republica Moldova

0
48

Direcțiile strategice de dezvoltare ale sistemului de sănătate, menite să contribuie la reformarea și optimizarea serviciilor de sănătate, modernizarea instituțiilor medicale și îmbunătățirea accesului la medicamente, au fost analizate în prima zi a Dialogului de Politici, organizat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Biroul de Cooperare al Elveției. 

Evenimentul a reunit reprezentanţii sistemului medical din Moldova şi ai societăţii civile, ai administraţiei publice locale și parteneri de dezvoltare.

În cuvântul de deschidere, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că forumul reprezintă o platformă importantă de analiză a reformelor naționale în sănătate, dar și a politicilor iniţiate şi implementate la nivel internaţional.

„Noua strategie de dezvoltare a domeniului sănătății se va axa pe asigurarea accesului universal la servicii medicale esențiale pentru toată populația republicii, accesul la medicamente și vaccinuri sigure, calitative și accesibile, optimizarea serviciilor de sănătate, cu accent pe serviciile de prevenire, modernizarea instituțiilor medicale, parteneriat cu toți actorii ce pot contribui la îmbunătățirea și dezvoltarea sistemului de sănătate”, a accentuat ministrul.

Partenerii de dezvoltare au declarat că vor sprijini în continuare eforturile  autorităților de a îmbunătăți starea de sănătate și bunăstare a oamenilor, de a consolida sănătatea publică și un sistem medical centrat pe oameni.

Dezvoltarea sistemului de sănătate trebuie să fie axată pe dreptul fiecărui pacient la servicii universale de sănătate, oricând și oriunde. Vom continua să sprijinim Republica Moldova să plaseze domeniul sănătății la nivel înalt, în agenda politicilor și parteneriatelor de dezvoltare”, a spus şeful Biroului OMS în Republic Moldova, Igor Pokanevych. 

Dialogul de astăzi ne va permite să facem schimb de opinii despre principalele acțiuni și direcții de dezvoltare a sistemului de sănătate. Este important să avem o viziune comună,  o bună coordonare, astfel încât, să atingem rezultatele scontate. Reformarea sistemului nu este un proces ușor, dar cu eforturi comune sunt sigură că vom reuși”, a menționat directoarea Biroului de Cooperare  al Elveției în Republica Moldova, Caroline Tissot.

Directorii de spitale au vorbit despre necesitatea regionalizării instituțiilor medicale din țară.

„Spitalele din Republica Moldova au nevoie de o reformă. Ar fi bine să regionalizăm serviciile și să creăm altele noi, de care oamenii au nevoie, cum ar fi cele de îngrijire cronică, reabilitare, îngrijire paliativă, a declarat Directorul Spitalului Raional Nisporeni, Lidia Crăciun.

Dialogul de politici reprezintă o platformă de discuţii creată pentru a implica toate părţile interesate de la nivel naţional şi local, atât din sistemul de sănătate, cât şi din afara acestuia, într-un dialog transparent privind implementarea reformelor din domeniul sănătăţii, aportul şi rolul fiecărui actor în acest proces. Dialogul de politici se desfășoară în perioada  5 – 6 decembrie 2019.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.