La Șolcani, Soroca, se creează viitorul

0
370

Într-un mod simplu, cu gândul binelui pe buze, un grup de inițiativă din comuna Șolcani și-a propus să amenajeze curtea gimnaziului din localitate. Ideea s-a născut în procesul discuțiilor cu mai mulți părinți, care au copii, ce învață în această instituție.

Liderul grupului, Steliana Vlas povestește: „Am zis să începem de aici, pentru că avem copii care frecventează zi de zi școala și au nevoie de condiții mai bune. De ce să nu se bucure de o curte frumos amenajată? Mulțumim administrației școlii că au salutat inițiativa, mulțumim părinților care s-au implicat, agenților economici, administrației publice locale! Nu ne-a rămas mult și finalizăm lucrările. Meșterii care pun pavajul, Iurie Pârlog și Ghenadie Ceaicovschi au copii în școală. Un alt meșter, Iurie Irodoi nu are copii la școală, dar s-a oferit cu drag să participe la această muncă pentru folosul întregii comunități. Mai vrem să amenajăm și un parc frumos. Este o idee, care sperăm s-o realizăm. Dorință este, avem nevoie doar de susținere.” Aceste gânduri s-au făcut auzite la o recentă întâlnire a grupului de inițiativă cu părinții, profesorii și reprezentantul APL. Întâlnirea a avut loc la gimnaziul din localitate și face parte din șirul de acțiuni desfășurate în cadrul proiectului „Formăm lideri pentru Comunitate”. Comuna Șolcani este una din cele cinci localități selectate de AO Centrul de Asistență Socială „Casa Speranțelor” în cadrul acestui proiect realizat cu suportul Fundației Est-Europene Inițiativa Comună pentru Oportunități Egale în parteneriat cu Centrul “Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.
Prezentă la întâlnire, președinta AO „Casa Speranțelor”, Valentina Onică a explicat de ce a selectat comuna Șolcani pentru a beneficia de acest proiect și ce obiectiv se urmărește: „Cu câțiva ani în urmă, domnul primar, Boris Rotaru a apelat la noi și a zis «Poate veniți cu un proiect și pentru localitatea noastră». Și iată când s-a ivit posibilitatea am venit. Nu am venit să susținem un partid sau un primar, am venit să susținem ideile care vin de la membrii comunității, să-i învățăm cum să dezvolte parteneriate sociale în comună. Pentru că foarte multe lucruri pot fi rezolvate prin intermediul proiectelor dacă este conlucrare între cetățeni și autorități. Ceea ce am făcut noi, grupul de inițiativă, care are un motto semnificativ «Împreună pentru un viitor frumos», merită aplauze. Chiar dacă lucrările nu sunt finisate, curtea deja are un aspect mult mai frumos și mai luminos. Bugetul total pentru pavarea celor 275m.p. este în jur de 51mii de lei. Organizația noastră oferă 18 mii de lei.”
Directoarea gimnaziului, Zinaida Chiorăscu a accentuat că pavarea curții a fost un vis mai vechi al ei, dar fiind o instituție cu un număr mic de elevi nu și-a putut permite un asemenea lux. „Este o inițiativă extraordinară, un exemplu pentru sat că împreună se pot face lucruri frumoase. Părinții au fost receptivi la apelul de a veni cu o contribuție financiară la implementarea proiectului. Din partea fiecărei familii contribuția e de 200 de lei. Din 89 de familii până la moment 65 au contribuit cu această sumă. Avem colectați 14 mii 600 de lei, dintre care 4 mii am cheltuit pentru procurarea nisipului, a peliculei și a cimentului. Sperăm că vom ajunge la final cu bine având și contribuția APL și a unui agent economic”, a opinat doamna directoare.
Din partea administrației publice locale a vorbit doamna secretar a primăriei, Lucia Iftodi, care a specificat: „Șolcănenii sunt oameni cu multe calități. Au voință și inspirație. Nu e prima experiență când oamenii din sat contribuie cu surse financiare la realizarea anumitor proiecte, dar proiectul respectiv ne învață și noi încercăm a construi parteneriate, a conlucra la un alt nivel decât cel instructiv. Proiectul își propune susținerea comunității în baza parteneriatelor sociale. Bineînțeles că primăria susține acest proiect care este și unul educativ pentru elevi, dar și pentru comunitate. Suma pe care urmează s-o ofere primăria, va fi pusă în discuție la apropiatul Consiliu Local.”

Atât elevii, cât și părinții s-au arătat mulțumiți de punerea în practică a acestei inițiative, care este o provocare pentru comunitate. Iată ce ne-a relatat un părinte: „E un lucru foarte binevenit pentru noi și copiii noștri, o inițiativă extraordinară. Ne implicăm, ajutăm, molipsim și pe alții. Sperăm să mai realizăm și alte lucruri frumoase împreună. Mulțumim Stelei pentru osteneală și depășirea unor bariere, mulțumim AO „Casa Speranțelor” pentru că ne-a ales pe noi și tuturor celora care s-au implicat în realizarea ideii”.

Nina Neculce

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.