O Duminică de pace și armonie sufletească la Schineni

0
407

Cu cer acoperit, dar cu soare în suflete, locuitorii satului Schineni, raionul Soroca s-au adunat duminica trecută lângă Casa de cultură pentru a marca 400 de ani de la prima atestare documentară a localității. O mireasmă de flori târzii de toamnă, amestecată cu arome apetisante de bucate tradiționale, se răspândea peste sat. Covoare moldovenești, țesute de mânile harnice  ale  gospodinelor din partea locului, obiecte mai vechi și mai noi, aduse de localnici, împodobeau spațiul desfășurării programului sărbătorii.

                      Mândră de consăteni și de cele realizate

O sărbătoare care a purtat genericul „Cu drag de satul meu…” demult visată de doamna primar, Silvia Leșan. În mesajul de salut dumneaei avea să le spună celor adunați: „ Fiind la cârma acestei localități deja al cincilea mandat, mi-am propus să realizez și am realizat diferite activități ca gen. Astăzi, însă vrem să organizăm o sărbătoare de o mai mare amploare, o sărbătoare de suflet pentru toți consătenii mei, pentru băștinașii noștri plecați din sat și pentru oaspeții sosiți la eveniment. Ne-am propus să scoatem în lumină oamenii satului care prin atitudine, activitate, acțiuni s-au înscris în istoria localității noastre. Vom reaminti astăzi că satul Schineni a născut și a crescut mulți oameni de valoare, oameni care s-au afirmat în activitățile pe care le au. Sunt născută, trăiesc, am copilărit în această localitate. Am multe planuri de viitor legate de ea. Recunosc, pe parcursul întregii perioade de când stau în fruntea satului, nu am reușit să satisfac doleanțele tuturor cetățenilor, dar vreau să vă reamintesc că trăiesc cu probleme dumneavoastră, mă implic în soluționarea lor. Sunt mândră de consătenii mei, sunt mândră de fiecare proiect realizat, sunt mândră de fiecare casă construită și de fiecare copil nou născut. Vă mulțumesc că sunteți, că vă implicați în viața comunității, că puneți umărul acolo unde sunteți solicitați .”

Cântec, dans, poezie, Legenda satului

Potrivit scenariului, în fața publicului au fost invitați și felicitați vetranii muncii, toți locuitorii cu vârstă înaintată care au contribuit la formarea imaginii satului. A fost onorat cel mai în vârstă locuitor din sat, doamna Larisa Cojocari de 91 de ani și cel mai tânăr, Trofimaș Rusu, adus pe lume recent, din părinții Eugenia și Grigore Rusu.

Un capitol aparte în cuprinsul programului a fost dedicat fostului președinte de colhoz, Nicolae Godorog, om de omenie și bun gospodar care și-a adus o contribuție considerabilă la dezvoltarea localității, a construit  grădinița, a renovat căminul cultural, a amenajat stadionul și a asfaltat drumul din sat. În amintirea lui, o  stradă din comună îi poartă numele.

Destul de bogat și variat a fost programul artistic, ce a cuprins cântece, poezii, dansuri, prezentate de copiii de la grădiniță, elevii gimnaziului și ansamblul folcloric din sat. Legenda satului, îmbrăcată în formă artistică, a fost tălmăcită de elevul Dumitru Leșan. Potrivit  documentelor cercetate de  jurnalistul Vasile Trofăilă, satul a  fost atestat  documentar pentru prima dată la  2  septembrie, 1619. Unul dintre primii întemeietori ai satului s-a numit Stan. Iniţial  satul avea  toponimicul Stăneni, după numele întemeietorului aşezării. Cu trecerea timpului denumirea satului a fost schimonosită şi o avem aşa  cum e ortografiată în prezent – Schineni. Deci, nici pe departe versiunea, precum  că numele satului ar  fi provenit de la schin, denumirea populară a  spinului.

Bucate tradițonale, emoția revederii

Natura intrase în armonie cu atmosfera plăcută și caldă, ce oferea lumină și bucurie. A fost o zi prielenică pentru un asemenea eveniment. Pe topogane se jucau copiii, la ceaun se pregătea mămăliga, servită cu friptură și brânză de oi, iar colectivele grădiniței, gimnaziului și primăriei au întins mese cu sarmale, plăcinte, babă neagră și alte deliciuri tradiționale din care au servit toți participanții la sărbătoare. Cei veniți din alte localități cu dor și drag de părinți, de surori  și frați, de satul, care le-a legănat copilăria și i-a ajutat să se formeze ca oameni, și-au exprimat emoțiile revederii și respectul pentru buna organizare a sărbătorii. Printre oaspeți s-au enumerat primarii localităților Dărcăuți, Șeptelici, Rădi-Cereșnovăț, Șolcani, Regina Maria.

Programul a fost întregit de interpretul Alexandru Pelin din Dubăsarii Vechi, Criuleni. Artistul a interpretat cântece despre părinți, sat, dar și  melodii de petrecere. Atrași de sunetul muzicii săltărețe, s-au avântat la dans și tineri, și copii, și vârstnici. Au dansat așa, cum se dansa pe timpuri la Hora Satului.

Invitații de dincolo de hotarele satului despre sărbătoare

Diana Lesco, fiica fostului președinte de colhoz, Nicolae Godorog:

„O sărbătoare foarte bine pregătită din toate punctele de vedere. Fiecare detaliu bine gândit. Au muncit foarte mult și colectivul gimnaziului, și colectivul grădiniței, și cei de la primărie. Dacă ar fi să le dau o notă, le dau 10+. Am fost cuprinsă de emoții de cum  am intrat în satul copilăriei. M-au copleșit amintirile, când am pășit pragul școlii după 31 de ani. Mi-am revăzut clasa și banca în care am stat. Dar emoțiile și impresiile aveau să crească în intensitate de cum am  ajuns la locul evenimentului propriu zis. Aveam impresia că m-am teleportat în mileniul trecut. Tot decorul cu Casă Mare, cu colaci, copturi de tot felul și accesoriile de altă dată, pur și simplu, m-au copleșit. Emoționată până la lacrimi am urmărit momentul special dedicat tatălui meu. Respect și admirație, Silvia Leșan, Lilia Pocitari, Svetlana Bostan și toți ceilalți implicați în organizarea evenimentului!”

Elena Mazur, soția primarului de la Regina Maria: „Vin foarte des în satul meu de baștină, Schineni. Despre sărbătoare am aflat de pe o rețea de socializare și am revenit cu emoții deosebite. Am revenit cu drag de părinții mei, de surori și de tot neamul meu. Impresionant și atingător mi s-a părut totul: decorul, prezentatoarele, programul copiilor de la grădiniță și ale celor de la gimnaziu, cântecele ansamblului folcloric, revederea cu rudele și foștii colegi de clasă. Sunt mândră de  oamenii satului în care m-am născut și aduc sincere mulțumiri organizatorilor frumoasei sărbători, cum cred că n-a mai fost în sat. Bravo, dragi consăteni! Sănătate tuturor cu revederi frumoase!”

Oleg Rozimovschi, primarul comunei Dărcăuți: „Am avut o plăcere deosebită să fiu prezent la un asemenea eveniment foarte bine organizat. S-a simțit experiența de 4 mandate în primărie a doamnei Silvia Leșan. M-a impresionat implicarea întregii comunități în cuprinsul sărbătorii, de la cel mai tânăr până la cel mai în vârstă locuitor al satului, cooperarea între grădiniță, gimnaziu, biserică, primărie. A fost o sărbătoare oganizată în chip exemplar. Îmi doresc să pot organiza și eu o asemenea sărbătoare în comuna noastră.”

  P.S.Primarul Silvia Leșan aduce mulumiri colectivelor grădiniței, gimnaziului, colegilor din pimărie pentru efortul depus în organizarea evenimentului, dar și agenților economici Iurie Bostan, Mihail Bujor, Vasile Nica pentru sponsorizarea parțială a evenimntului.

LA MULȚI ANI, SAT CU OAMENI GOSPODARI!

                                                                  Nina Neculce

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.

*

code