Lasă o urmă în inima unui copil sărman!

0
418

Totdeauna am avut o neliniște față de problemele pe care le are comunitatea și societatea în ansamblu. Am avut și un regret că noi, fiind un popor atât de bun, uneori rămânem doar la ideea de a ne plânge că ne este greu, dar cel mai important este ca prin toată greutatea să trecem la o acțiune concretă. Ce facem noi ca acest greu să devină mai ușor?” – sunt cuvintele preotului Sergiu Boldirescu, parohul bisericii din satul Hîrtop, raionul Florești și președintele A.O. Centrul Cultural Spiritual ,,Sf. Voievod Ștefan cel Mare”. Cuvinte care îl frământă și care provoacă pe fiecare să se gândească cu ce ar putea contribui direct la îmbunătățirea vieții oamenilor din jur. În prag de iarnă și fără adăpost, șase copii crescuți doar de o mamă necăjită au fost ajutați de preot să-și găsească o casă în sat. ”Poate nu oferim atât de mult, un cămin unde să locuiască, un prânz cald, o haină și cel mai importat – grijă părintească. Este aportul nostru în viața acestor copii. E frumos să fii copil, dar e greu și dureros să ai o copilărie tristă.”

De câțiva ani lucrează la un proiect real care ar aduce bucurii copiilor orfani și ar însufleți viața satului – construcția așezământului ”Samariteanul Milostiv”. O parte din vis a devenit deja realitate. Biserica ”Nașterea Maicii Domnului” din Hîrtop a fost incendiată în 2018, dar azi nimic nu mai amintește de acea nenorocire. Ca o pasăre Phoenix a renăscut din cenușă transformându-se într-un centru de cultură creștină, vizitat zilnic de enoriași.

„2017 a fost un an important pentru noi și comunitatea noastră, mărturisește părintele Sergiu, pentru că în acest an ne-a venit ideea să construim un centru social cu 15 părți componente. Cea mai importantă parte este casa de copii care va adăposti 30 de orfani. Pe lângă casa de copii, bineînțeles că trebuie să activeze o sală de lectură, un muzeu, o sală de joacă, biblioteca, o cantină, un cabinet medical performant și tot ceea ce este necesar unei bune creșteri.” În prezent, sunt întocmite și aprobate de specialiști toate actele și proiectele necesare pentru derularea lucrărilor. Are susținerea comunității și a autorităților locale. În 2020 este planificat începutul construcției casei pentru orfani. Spre regret, sursele financiare sunt insuficiente, dar părintele rămâne a fi optimist în realizarea planului propus și altă cale nici că pomenește. Din cele 15 părți componente ale centrului, cinci deja sunt vizibile: cantina socială care oferă un prânz cald tuturor celor ce pășesc pragul bisericii, atelierul de broderie și țesătorie ”Sf. Femei Mironosițe” unde copiii își dezvoltă abilități artizanale, casa muzeu ”Vatra Strămoșească” și altele.

Alături de părinte, doamna preoteasă Svetlana, împreună cei trei copiii sunt încadrați în activitățile zilnice ale bisericii. Printre ei deopotrivă se implică mai mulți copilași care au găsit aici multă căldură și diverse interese pentru vârsta lor.

„Să trecem de la sentimentul de a ne fi milă de ceva, la o acțiune, îndeamnă Sergiu Boldirescu, ca acel sentiment să se materializeze într-un rezultat frumos. Ne propunem ca 30 de copii să aibă o casă primitoare și să beneficieze de o educație de calitate în atmosferă familială, cu educatori pregătiți și regim de viață sănătos, căci educația este rezolvarea multor probleme. Dacă este făcută din suflet, poate zidi un viitor luminos.”

Ziarul Nostru s-a convins nu doar o dată de bunele intenții și faptele frumoase pornite aici, în curtea bisericii din Hîrtop. Am urmărit taberele de vară pentru copii, organizate de părintele Sergiu, profesor de Religie în școală, Bursa Bisericii pentru elevii merituoși și alte fapte care demonstrează că ideile bune pot deveni realitate, cu ajutorul oamenilor din jur, cu răbdarea, truda și insistența celui care le zidește.

În parteneriat cu Clubul de caritate Rotary Soroca inițiem campania de susținere a construcției casei pentru copii din satul Hîrtop. O copilărie fericită trăită într-un mediu favorabil e temelia unei vieți bune. Oricine dorește să aducă un suport real în acest scop, este bine-venit. Lasă o urmă în inima unui copil sărman!

Rechizite bancare:
AO Sfântul Voievod Ștefan cel Mare c/f 1016620004293
IBAN: MD74ML000000002251841386 Filiala Florești BC ”Moldindconbank” S.A. Cod. MOLDMD2X341 IDNO – 1002600028096. Sergiu Boldirescu, tel.: 069317395.

Rotary Club își continuă misiunea de a contribui la susținerea oamenilor talentați, a celor nevoiași și tuturor celor care au nevoie de suport. Fundaţia e o corporaţie non-profit, susţinută numai prin contribuţiile voluntare ale rotarienilor şi ale prietenilor Fundaţiei, care-i împărtăşesc viziunea despre o lume mai bună. Cluburile nu sunt afiliate cu nicio organizație politică sau religioasă.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.