Vladimir Novac: „Ne bazăm pe hărnicia şi măiestria plugarilor”

0
751

De dimineaţă ziua, ca şi altele de toamnă târzie, era cam posomorâtă. Cu câteva picături de ploaie.
– Eh, de ne-ar veni ploile, căci tare mai suferă pământul, – zise cu tângă Vladimir Novac. – Lucrările le-am finalizat, dar semănăturile cer apă.
Eram în biroul directorului întreprinderii „Tetracom Agro”, una din cele mai fruntaşe gospodării floreştene. Vladimir Novac şi-a stabilit o legitate: ce nu s-ar întâmpla, unde nu ar pleca cu chestii de serviciu, mai întâi vine la oficiu, le pune pe toate la cale, rezolvă problemele oamenilor veniţi după ajutor sau un sfat, apoi pe rând le trece la ordinea de zi celelalte lucruri planificate. Oamenii ştiu, că directorul nu stabileşte zilele de audienţă, ca „nacialnicii” şi în orice dimineaţă se pot adresa la el. În aceasta m-am convins şi în timpul discuţiei noastre.
Acum, însă, Vladimir Novac, împreună cu contabilul-şef Ludmila Pleşco, cu alţi specialişti numără „bobocii”. Şi au ce număra.
O parte componentă a succeselor e respectarea asolamentului. În rotaţie sunt incluse 9 culturi agricole de bază şi astfel se crează posibilitatea de a stabili cei mai eficienţi predecesori pentru plantaţiile următoare.
Altă componentă o constituie investiţiile în menţinerea fertilităţii solului. În acest an pe 2000 de hectare au fost aplicate 1100 tone de îngrăşăminte minerale. Cea mai multă hrană suplimentară a primit grâul – câte 300-400 kilograme de fertilizanţi la hectar, şi sfecla de zahăr – câte 600 kilograme. Apropo, cheltuielile la cultivarea sfeclei au constituit, pe diferite sectoare, 22-24 mii de lei la hectar, dar venit de la comercializarea rădăcinilor s-a obţinut de 45 mii lei la hectar. În ansamblu la fabrica de procesare din Drochia au fost transportate 13810 tone de rădăcini, la un preţ de 785 lei tona.
– Cu firma „Sudzucker” colaborăm în bună înţelegere. Recoltarea de pe o suprafaţă de 130 de hectare s-a efectuat cu combinele fabricii iar restul – cu ale noastre. Ca să aibă de câştigat şi mecanizatorii gospodăriei, – precizează directorul.
Tot în scopul de a menţine localnicii în serviciu Vladimir Novac a creat şi o echipă de câmpeni în componenţa a 25 de persoane. Aceste femei participă şi la cultivarea sfeclei, câştigând astfel până la 1000 kilograme de zahăr fiecare.
Rentabilitatea înaltă a „Tetracomului” e determinată şi de diversitatea activităţii întreprinderii. „Tetracom Agro”, graţie colaborării de mai mulţi ani cu institutul de cercetare ştiinţifice din Odesa, a devenit un recunoscut producător de material semincer calitativ. Şi în acest an aici deja au fost comercializate 1000 de tone de grâu şi orz. Cu acest material se acoperă circa 5 mii hectare de teren. Gospodăria utilizează seminţe doar de proprie producere şi obţine rezultate remarcabile. Vara aceasta doar grâu alimentar s-a recoltat 4800 tone. Seminţele cu marca „Tetracom Agro” sunt solicitate nu numai în zona Floreştilor, ci şi la sudul ţării – la Cahul şi Vulcăneşti.
Grâul semincer se comercializează la preţul de 5 lei pentru un kilogram şi generează un supravenit de 20-30 la sută.
– În comun cu savanţii institutului din Odesa cercetările continuă pe loturile experimental şi demonstrativ. Sperăm să extindem suprafeţele şi să oferim producătorilor agricoli marfă nu mai puţin calitativă decât cea de import, dar de câteva ori mai ieftină, – afirma Vladimir Novac.
Cu 5 ani în urmă directorul a acceptat încă un experiment – de cultivare a diferitor culturi fără aplicarea fertilizanţilor şi altor produse chimice. În acest scop au fost repartizate 180 de hectare. Timp de trei ani s-au făcut testările de laborator, până ca întreprinderea să susţină atestarea respectivă pentru exportul producţiei ecologice. În actualul sezon aici, pe o suprafaţă de 60 de hectare s-a cultivat grâu, pe 57 hectare – muştar, pe 8 hectare – soie, pe 25 – mazăre. Ultimile două culturi au fost crescute pentru seminţe, iar grâul şi muştarul pentru export prin intermediul SRL „Prograin Organic”. Acum pe o suprafaţă de 90 hectare se planifică şi cultivarea grâului ecologic de soiul „Spelta”.
Această diversitate în cultivarea culturilor şi comercializarea producţiei reduce considerabil riscul financiar în activitatea întreprinderii, dar şi garantează un avansat nivel de rentabilitate.
Rezultatele obţinute permit ca angajaţii gospodăriei să fie achitaţi cu salariu în fiecare lună, cel târziu până la data de 15. De menţionat că cel mai bine la „Tetracom Agro” câştigă mecanizatorii – câte 110-120 mii de lei pe an. Deţinătorii de cote de teren primesc, conform contractelor, câte 500 kilograme de grâu, 100 kilograme de seminţe de floarea soarelui, 25 kilograme de zahăr şi 30 – de mere.
– Toate succesele noastre se datorează muncii conştiente ale oamenilor – accentuează Vladimir Novac, numindu-i pe cei mai buni dintre cei buni.

SRL „Tetracom Agro” – 2450 hectare de terenuri agricole ale 1200 de deţinători de cote de teren din satele Ghindeşti, Ţîra, Hîrtop şi Bobuleşti din raionul Floreşti.

Roada

Grâul de toamnă – suprafaţa 933 de hectare, recolta – câte 51,24 qintale la hectar;
Orz – 250 ha, câte 5 tone la hectar;
Rapiţa – 104 ha, câte 31,3 qintale;
Mazăre – 107 ha, câte 2,9 qintale;
Sfecla de zahăr – 229 ha, câte 60 tone;
Floarea soarelui – 480 hectare, câte 3,6 tone de seminţe la hectar;
Porumb – 260 ha, câte 6,1 tone de boabe la hectar.

Finanţe

Produsul global – peste 50 milioane de lei;
Angajaţii, inclusiv de sezon – 120 de persoane;
Fondul de salarizare – circa 4,5 milioane lei;
Impozite – circa 3 milioane;
Venit net – peste 3 milioane de lei.

Aceştia sunt agronomul-şef Igor Popovschi, inginerul-şef Mihail Tocan, contabil-şef Ludmila Pleşco, şeful echipei de mecanizatori Iurie Popovschi, agronomul pentru producerea seminţelor Ion Bulai, şeful echipei de câmpeni Victor Brânză.

Înalt profesionalism şi responsabilitate manifestă mecanizatorii Valeriu Slutu, fraţii Nicolae şi Victor Roman, Valeriu Buzdugan, Nicolae Frenchel, Viorel Vlas, Radu Pulbere, şoferii Alexei Urechean, Vasile Rusu, Semion Rotari, Alexandru Vinogradov, Virgil Leviţchi.
– Desigur, să-i numim pe toţi nu ne-ar ajunge spaţiu. Dar accentuez că suntem un colectiv unit şi ne este în puteri să facem lucruri mari şi de folos, – a mai adăugat Vladimir Novac.
La „Tetracom Agro” lucrările de toamnă practic au luat sfârşit. Grâul e semănat pe o suprafaţă de 900 hectare, orzul – pe 250 de hectare. Celelalte terenuri sunt arate şi prelucrate.
– Suntem gata să intrăm în iarnă fără mari griji, – zice Vladimir Novac.
De fapt, grijile directorului şi ale agricultorilor săi sunt interminabile.

Boris Todirel

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.