Implicare cu pasiune

0
217

Pentru Vladimir Zgavordei, primarul comunei Izvoare, raionul Florești, satul este mai mult decât o localitate. Este un adevărat tezaur, un loc drag inimii și sufletului. Iar implicarea primăriei în viața culturală a localității, pur și simplu, impresionează. O mărturie că își face datoria cu dăruire pe acest segment sunt următoarele realizări: Casa de cultură reparată recent, inaugurarea Muzeului satului, amenajarea exemplară a stadionului. De când a devenit primar aici au evoluat majoritatea cântăreților de la Chișinău, dar și interpreți din România, printre ei numărându-se Fuego și „Nemuritorii”.
În sat au loc mai multe evenimente culturale la care primarul se implică cu pasiune. De un larg răsunet se bucură Sărbătoarea Familiei, Ziua Copiilor, Ziua Satului. Mare animație în sat e la 1Iunie. Copiii se distrează alături de clovni și diverși eroi din poveștile lor preferate, iar la final primarul vine cu o tortă grandioasă din care gustă nu numai copiii, dar și toată lumea prezentă la sărbătoare. Menționăm că dintre toate evenimentele culturale, ce au loc în sat, cel mai spectaculos este Festivalul de Folclor „Colo-n vale la Izvoare”, dedicat neobositei folcloriste, Tatiana Gălușcă-Cârșmariu, organizat în colaborare cu Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport. Prin acest Festival se aduce un omagiu plin de dragoste și respect strălucitei exponente a culturii românești, născută în 1913 la Izvoare și care începând cu anii 30 ai sec.XX și până în ultima clipă a vieții (anul 1993) a valorificat și promovat creația populară românească de pe ambele maluri ale Prutului.
Ediția din acest an, a V-a la număr, a reunit ansamblurile folclorice din Trifănești, Dumitreni, Prajila, Alexeevca, Gura-Căinarului, Cunicea, Florești, fanfara de la Vertiujeni și colectivul oaspete, ansamblul „Barcaul”, sosit tocmai din orașul Șimleu Silvaniei, județul Sălaj.
„Încercăm să cultivăm frumosul în copiii noștri, să le transmitem ceea ce ne-au lăsat străbunii noștri”, spune primarul pasionat de cântec și poezie. L-am auzit declamând și cântând cu o încărcătură emoțională deosebită o poezie foarte lungă, dedicată lui Grigore Vieru și un cântec despre părinți din repertoriul lui Alexandru Pelin. Interpretul preferat al domnului Vladimir Zgavordei a fost și rămâne Nicolae Sulac, iar scriitorul preferat este Grigore Vieru. La finalul întâlnirii noastre, a mărturisit că valorificarea tradițiilor populare, promovarea culturii vor rămâne pe agenda de lucru și în următorii patru ani de mandat. Multă sănătate și mult spor în înmulțirea faptelor bune, domnule primar!

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.

*

code