ÎNDRĂGOSTIȚII DE LITERATURĂ LA TEATRU

0
329

Sfârșit de brumărel. Soarele de după-amiază pătrunde discret prin ușa larg deschisă a teatrului din Soroca, lăsând să intre cu el deopotrivă îndrăgostiții de literatură. Scriitorii Diana Vrabie, Petre Popa și Anatol Moraru și-au dat întâlnire cu cititorii, într-un medalion literar organizat în sala de spectacole a Teatrului „Veniamin Apostol”, la 30 octombrie 2019.

Cele mai noi cărți, unele purtând încă miros proaspăt de cerneală tipografică, și-au deschis paginile spre a fi citite publicului. După prestația ansamblului „Bujoreii” și mesajul de salut al gazdei, Petre Popa a lăsat cale invitaților veniți din mediul universitar bălțean, să fie redescoperiți de cititorul sorocean.

Criticul şi istoricul literar Diana Vrabie, născută în Volovița Sorocii, are în palmares cca 250 de studii, cronici și articole științifice publicate în reviste din țară și străinătate. La Soroca a venit cu volumele „Chișinău. Evocări interbelice” și antologia „Orașul Iași în evocări literare: de la Costache Negruzzi la Geo Bogza”.” Am plecat de la un demers foarte simplu, cel al încurajării memoriei urbane”, spune autoarea, prezentând în continuare un fragment din reportajele selectate – „Chipurile Chișinăului” de Laurențiu Fulga. În ultima s-au adunat „reflecțiunile și evocările despre urbea iubită și blamată, venerată și huiduită, râvnită și părăsită, în egală măsură”, scrise de personalități notorii ale culturii și științei românești, admiratorii Iașului din epocile anterioare. În cercetările făcute, autoarea a mai descoperit multe scrieri în care este menționată Soroca de cândva. Și de aici apare ideea unei noi antologii, vorba poetului Petre Popa: niciodată ultima carte tipărită, nu este chiar ultima, căci orice scriitor mai are alta în sertar la care tocmai a terminat de lucrat”.

Prozatorul, redactorul și criticul literar Anatol Moraru, născut la Scumpia, Fălești, este numit, în reflecții critice, scriitorul care a adus Bălțiul în proză și i-a conferit demnitatea literară. Publicul îl cunoaște, în special, din numeroasele articolele din presa periodică. Citind fragmente din cartea „Punct de vedere”, autorul nu ezita să strecoare glume istețe printre comentarii, de altfel, care-i definesc stilul narator: cu ironie, umor și joc lexical. A vorbit despre literatură altfel: „Zona asta care pare insipidă, insignifiantă: se scoală omul dimineața, bea cafea, se duce la serviciu, i se întâmplă niște lucruri… Aceasta e literatură? Da, aceasta este literatură pentru că este viața noastră și noi suntem niște romane nescrise”.

După etapa întrebări-răspunsuri, finalul întâlnirii a luat haina poemelor tomnatice, rostite firesc de poetul al cărui nume este asociat cu multiple activități culturale de răsunet, Petre Popa, din volumul ce va fi lansat în curând: „Iubesc și rostesc”, prezentată de autor drept ”o carte pentru copii de la 3 la 33”. Evenimentul literar „Scriitori în dialog”, este un proiect în desfășurare, inițiat de Uniunea Scriitorilor din Moldova, care s-a înscris perfect în șirul seratelor dedicate aniversării unui deceniu de la înființarea Teatrului „Veniamin Apostol”.

Ludmila Talmazan,

„Ziarul Nostru”

PUBLICITATE