Pentru o lume mai bună

0
249

A gândi, a spune, a face

 A servi mai presus de sine și Profită mai mult acela care servește mai mult  sunt două mari principii ale rotarienilor. Timp, suflet și voință de a servi comunității sunt condițiile principale de aderare la organizația globală de caritate Rotary International. Dacă poți oferi ceva din binele tău, din timpul tău, comunității din care faci parte, din sufletul tău prin puterea exemplului de înaltă moralitate, fără să ceri nimic în schimb, considerându-le datorii de onoare față de oameni, dacă ai ceva de spus societății în care trăiești, voință de a schimba în bine, te poți alătura marii familii rotariene!

Îmbrăcați la patru ace, în seara zilei de sâmbătă, 26 octombrie, rotarieni din Republica Moldova și România s-au reunit la Soroca pentru a lansa Rotary Club Soroca. Este al cincilea Club Rotary în districtul România-Moldova, deschis la 7 ani distanță de la chartarea ultimului club din R. Moldova. Scopul înființării cluburilor Rotary este de a servi nevoilor societății prin proiecte organizate de către oameni care au realizări frumoase în diferite domenii în care profesează. Printr-un dangăt de clopot, simbolul deschiderii întâlnirii rotariene, Marian Neagoe, guvernatorul Rotary Internațional, District 2241 România și R. Moldova, a pornit oficial ceremonia de lansare a clubului. Toți membrii noi au primit la rever insigna cu formă de roată, însemnul clubului și felicitările colegilor. A urmat o activitate organizată de președinta clubului din Soroca, Natalia Vrancean, o licitație de cărți ale autorilor soroceni și obiecte confecționate de meșteri populari, cu scopul de a aduna bani pentru ajutorarea copiilor.

https://www.facebook.com/1586247704944113/videos/379426012940479/

Rotary International este cea mai mare organizație de caritate nonguvernamentală pentru servirea comunității, cu peste 1,2 milioane de membri (care se autodenumesc rotarieni) organizați în peste 35.000 cluburi în aproape toate țările din lume. Rotarienii sunt oameni discreți care ajută elevii cu burse, colectează bani pentru spitale și cauze caritabile. Rotary oferă servicii umanitare, promovează voluntariatul și spiritul de întrajutorare în comunitate, schimbul intercultural, competențele de lider, societatea civilă pro-activă, promovează adevărul, echitatea și prietenia, bunăvoința și pacea în lume.

Cluburile Rotary sunt accesibile pentru persoane din toate culturile și etniile, și nu sunt afiliate cu nicio organizație politică sau religioasă. Primul Club Rotary a fost înființat 1905, în SUA. Încă de la început s-a impus regula nonprivilegiatului. Nimeni nu este favorizat în niciun fel. Fiecare președinte Rotary este ales pentru un mandat de 1 an. S-a ales numele de Rotary de la ”roată”, deoarece membrii se întâlnesc regulat în diferite locații prin rotație, pentru a discuta despre proiectele de servire a comunității. Colaborarea între Rotary și Organizația Națiunilor Unite (ONU) începe în anul 1942. În 1985, Rotary a lansat programul PolioPlus pentru imunizarea tuturor copiilor din lume împotriva poliomielitei.

Clubul Rotary Chișinău a fost fondat in anul 1998 și este primul Club Rotary în Republica Moldova. Primele cluburi Rotary în România s-au înființat în 1929 la Timișoara și București.

Actualmente, Clubul Rotary Soroca are deja inițiate 3 proiecte menite să contribuie la dezvoltarea socială a populației din raionul Soroca și un proiect în raionul Florești.

 

 

”Rotary este o organizație mondială care face bine în lume de mai bine de 114 ani și ne dorim ca și în Soroca, rotarienii de aici să fie alături de comunitate și să facă proiecte frumoase pentru sănătate, pentru educație și dezvoltarea lor economică. Mult succes!” Marian Neagoe, guvernatorul Rotary Internațional, District 2241 România și R. Moldova, 2019-2020.

 

 

”Am fost profund impresionat să iau parte la nașterea unui club din Soroca, al cincilea din republică. Felicit echipa care a muncit pentru acest deziderat. Sunt convins că președinta clubului, împreună cu colegii care au ales să facă parte din această organizație vor avea satisfacțiile pe care și le-au dorit în momentul când au aderat. Sunt onorat că v-am cunoscut, succes!” Cristian V. Jurji, guvernator district 2018-2019.

 

 

”Simplul fapt că pot ajuta pe cineva, bunul simț și recomandarea unei doamne pe care o respect foarte mult m-au îndemnat să fac parte din echipă. Doresc să văd mai multe fețe bucuroase ajutate cu puțin, pentru că noi avem nevoie uneori chiar și de un singur cuvânt care poate face mult bine ”. Iuliana Solovei, rotariană.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE