Teatru fără frontiere

0
215
Sursa foto: Teatrul B. P. Hasdeu

Soroca a cucerit  publicul Festivalului Internațional „Teatru fără frontiere” de la Cahul cu spectacolul „În cătușele Siberiei” după Spiridon Vangheli, în regia lui Alexandru Cozub, prezentat de Studioul „Cortina” a Teatrului „Veniamin Apostol”. Tinerii actori soroceni au revenit acasă cu impresii dintre cele mai plăcute, afirmând că au simțit o conexiune deosebită cu publicul de la Cahul. ”Emoția scenă-public s-a transmis reciproc, spune Nichita Railean, interpret al rolului de locotenent rus. Am avut ocazia să facem cunoștință cu oameni noi, am vizitat orașul. Am avut o experiență frumoasă, simțindu-ne liberi, datorită ospitalității de acolo. Despre personajul său, Nichita spune că-i este ușor să-l joace, deoarece are rădăcini ruse, stăpânește limba și îi simte caracterul. Festivalul s-a desfășurat în perioada 15-24 octombrie 2019, la acesta participând teatre importante din Republica Moldova, din România, precum şi din Ucraina.

Petre Popa, directorul teatrului sorocean povestește despre o colaborare veche între instituții: ”Prietenia cu teatrul Muzical-Dramatic „B. P. Hașdeu” din mun. Cahul a existat dintotdeauna, dar s-a manifestat din momentul găzduirii acestuia la teatrul „V. Apostol”, în anul 2016, cu două spectacole: „Vine apa”, de D. Matcovschi, reg. An. Burlacu și „Însurătoarea cu bucluc” de A. P. Cehov, în regia lui Victor Ignat. Domnul director, prieten mai vechi, fiind mai întâi student al Colegiului de Arte din Soroca, apoi Șef al Direcției Cultură Cahul, a găsit teatrul nostru mult asemănător cu instituția pe care o conduce. A trecut ceva timp și în toamna acestui an am avut ocazia să cunoaștem minunatul teatru de la Cahul. Festivalul „Teatru fără Frontiere”, ediția I-a, a fost un prilej minunat. Ospitalitatea gazdei, grija față de trupa noastră pe parcursul șederii la Cahul au demonstrat, în primul rând, respect și prețuire față de colegii de breaslă, iar sinceritatea aplauzelor ne-a făcut să ne simțim ca acasă. Public primitor, cald, care vorbește în șoaptă și aude șoaptele. Urmărește gestul și face gesturi de recunoștință. Ne-am întors cu amintiri frumoase și dor de cahuleni.”

Sursa foto: Teatrul B. P. Hasdeu
Sursa foto: Teatrul B. P. Hasdeu

În aceeași zi de 19 octombrie, actorii și spectatorii l-au felicitat pe dl Gheorghe Mândru, directorul Teatrului „B. P. Hașdeu”, cu prilejul zilei sale de naștere. Despre evoluția festivalului, dar și prestația sorocenilor, Gheorghe Mândru spune: ”Răvășite de iminentele stări dubitative de spirit, cele zece zile ale Festivalului Internațional ’’Teatru fără Frontiere’’ s-au perindat oarecum fulgerător. Neliniștile împărtășite de noi pe parcursul acestuia fiind succedate de satisfacția unui succes pe care l-am scontat cu multă speranță și încredere – încrederea în faptul că intenția noastră emulativă va fi susținută de către colegii noștri din teatrele ce au acceptat invitația Muzical-Dramaticului ’’B.P. Hașdeu’’ și a Primăriei municipiului, de a veni la Cahul. Fără îndoială, succesul respectivei manifestări teatrale, în cadrul căreia, în limita posibilităților disponibile, am tins să fim cât mai ospitalieri, îl datorăm într-o măsură decisivă celor 14 teatre, inclusiv Teatrul “V. Apostol” din Soroca. Sincer recunoscători pentru participarea sorocenilor la această primă ediție a unui festival ce ulterior își va defini mai distinct identitatea, ne exprimăm convingerea că relațiile noastre de colaborare și de amiciție se vor aprofunda în continuare pe același suport al empatiei și respectului reciproc.”

Delegația teatrului „B.P. Hașdeu” este așteptată în această toamnă la Soroca, pentru a participa la Zilele teatrului „V. Apostol” care rotunjește vârsta de zece ani de la înființare.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.