Soroca și Chișinău – orașele în care a ajuns Turneul Internațional de Film pentru Drepturile Omului 2019

0
89

Filmul „Cei ce muncesc” a fost derulat în premieră absolută în RM, în cadrul Turneului Internațional de Film pentru Drepturile Omului 2019, lansat de către FIFDH în 2017, cu ocazia celor 70 de ani de la Declarația Universală a Drepturilor Omului și cuprinde peste 45 de țări din întreaga lume.

Evenimentul de la Soroca a fost găzduit de Teatrul ”Veniamin Apostol” la 24 octombrie 2019, cu sala arhiplină. Filmul provoacă multe întrebări ce țin de compromisuri, decizii, problema drepturilor omului privind munca și relațiile psihologice din familie, relația cu prietenii, migrația. Eroul principal, Frank, jucat de actorul Olivier Gourmet este angajat al unei companii de transport maritim. Într-o situație dificilă cu risc financiar major, eroul a luat o decizie dramatică, în urma căreia a fost concediat. Cu un ritm domol, subiectul reușește să capteze atenția pe întreg parcursul filmului. La final a urmat un panel de discuții, moderat de jurnalista Mariana Rață, în prezența regizorului elvețian Antoine Russbach și a unor invitați speciali.

” În secolul consumerismului, prin acest subiect provocăm întrebarea: oare lucrurile ne fac pe noi mai fericiți? Mi-a fost foarte interesant să lucrez cu acest personaj, a destăinuit regizorul. Este unul care ia decizii greșite. În film poți vedea exemple sau le poți socoti pe cele proaste ca contra exemple. Filmul este redat într-o manieră în care te provoacă să te întrebi: oare eu cum aș proceda? Fiecare dintre noi poate cădea în aceeași capcană, crezând că având foarte multe lucruri putem fi fericiți”.

Filmul atinge mai multe aspecte ale vieții. Imediat după proiectare, la întrebarea: care e mesajul recepționat?, mai mulți tineri spectatori au menționat necesitatea de a acorda atenție primordială familiei și fiecărui membru al ei, precum și importanța deciziilor corecte în viață. Întrebările adresate au ținut de felul în care a fost turnat filmul și alte momente curioase.

Evenimentul face parte dintr-un proiect al Festivalului de Film și Forumul Internațional pentru Drepturile Omului (FIFDH) și al Departamentului Federal pentru Afaceri Externe al Elveției (FDFA), realizat cu sprijinul Oficiului Înaltului Comisar al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR) și al Cantonului Geneva.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.

*

code