Pește cu paraziți și ouă expirate, depistate de inspectorii STSA în urma controalelor

0
326

Azi, la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a avut loc o întrunire cu participarea importatorilor de pește din republică. În cadrul acestei întruniri au fost supuse examinării rezultatele monitorizării importului, certificării și plasării pe piață a peștelui și produselor din pește.

În perioada 11- 22 octombrie au fost efectuate în total 633 de controale pe teritoriul țării dintre care:

 • Instituții de învățământ general – 553;
 • Spitale – 13;
 • Aziluri – 8;
 • Depozite alimentare – 11;
 • Piețe agroalimentare – 36;
 • Instituții pentru copii cu dezabilități/asociații – 13;

În rezultatul acestor controale au fost constatate următoarele încălcări atât din partea furnizorului cât și din partea administratorului instituției sau persoanei responsabile de recepționarea produselor alimentare utilizate ulterior în alimentația copiilor:

 1. Livrarea/recepționarea produselor alimentare în instituțiile de învățământ general în lipsa actelor de proveniență și calitate (unt, pește, pui).
 2. Prezența produselor alimentare cu eticheta incompletă, fiind încălcat procesul de trasabilitate.
 3. Prezența produselor alimentare (pește congelat-trunchi) cu modificarea indicilor organoleptici (culoare, miros) și cantitatea de apă în produs mai mare decât norma admisibilă.
 4. Prezența peștelui congelat-trunchi afectat de nematode (paraziți) atît în cavitatea abdominală cît și în masa musculară.
 5. Prezența produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat (lapte, ouă de prepeliță, ouă de găină,); Prezența produselor alimentare interzise consumului copiilor în instituții (lapte condensat, castraveți marinați).

În total, inspectorii STSA au depistat 254,4 kg pește neconform, 148,26 kg produse alimentare neconforme și 104 buc. ouă cu termenul expirat. Urmare a acestor constatări au fost aplicate măsurile în conformitate cu legislația în vigoare: întocmite procese verbale de control, procese verbale de contravenție, retrase produsele alimentare ce nu prezintă siguranța din circuitul alimentar, produsele alimentare vizibil contaminate, cu termenul de valabilitate expirat au fost nimicite prin clorare.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va continua să efectueze controalele oficiale întru monitorizarea neadmiterii pătrunderii produselor alimentare neconforme pe întreg teritoriul țării.

La încheierea discuției, Ela Malai, Director General Interimar al Agenției, a cerut părţilor implicate să se mobilizeze şi să caute soluţii pentru a reveni la normalitate în această stare de lucruri. “În această şedinţă toţi au avut posibilitate să-şi expună punctul de vedere şi de aceste opinii se va ţine cont. Aşteptăm normative exacte pentru calitatea peştelui, vom revizui, de asemenea, metoda de prelevare a probelor, o să informăm consumatorii, precum şi agenţii economici, aşa cum cere legislaţia, despre eliberarea certificatelor de calitate. Este important să nu fie căutaţi vinovaţii în această situaţie, ci de conjugat eforturile, astfel încât în instituţii de învăţământ, spitale, aziluri, depozite şi pieţe alimentare etc. să ajungă doar produse alimentare care nu prezintă pericol pentru viaţă şi sănătate”, a punctat şeful ANSA.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.