Agricultorii timpul îl măsoară în tone

0
40
Victor Ciubarcă e semănătorul nr. 1 la Ciripcău

Colectivul SRL „Agrocirip” din Ciripcău, Floreşti, stabil, an de an, obţine roade înalte de cereale. Orz de soiul „Osnova” a dat câte 6 tone la hectar, iar grâul de selecţie franceză „Sobol”, câte 5,5 tone. Acum e pe sfârşite semănatul de toamnă a acestor culturi.

De obicei, în perioada companiilor agricole, în câmp e prezent şi primarul localităţii Mihail Donos. Însă, deşi actualmente el se află în o altă campanie – cea electorală – şi s-a degrevat din funcţie, nici pe deal nu apare, să nu se işte suspiciuni cu iz politic.

Acum toată responsabilitatea de calitatea lucrărilor revine pe seama mecanizatorilor. Victor Ciubarcă la semănat e cel mai important din ei. Cu tractorul de forţă „John-Deere” şi semănătoarea performantă de marca germană „Amazone” el pe zi încorporează seminţele în sol pe o suprafaţă de 60 hectare. Semănătoarea cu 48 de rânduri e programată să aplice la hectar câte 210 kilograme de seminţe şi 120 de kilograme de îngrăşăminte minerale combinate.

– În câteva zile o să termin lucrările de semănat pe întreaga suprafaţă planificată – 300 hectare rezervate pentru grâu şi 250 hectare pentru orz, – afirmă mecanizatorul fruntaş.

Iar de asigurarea la timp cu seminţe şi fertilizanţi are grijă mecanizatorul Alexandru Solonari.

– Mă strădui să nu admit nici o clipă de staţionări, – spune el. – La semănat, ca şi la recoltare timpul e scump. El se numără nu în ore şi minute, ci în kilograme şi tone.

Alexandru Solonari asigură cu seminţe agregatul

Fără a zăbovi mult la „alimentarea” agregatului cu seminţe şi „hrană” minerală, „calul” nărăvaş al lui Victor Ciubarcă iarăşi a rupt-o din loc.

Boris Todirel

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.