A început sezonul de vânătoare la păsările acvapalustre

0
88

Din 5 octombrie până pe 29 decembrie 2019, este deschis sezonul de vânătoare  la raţe şi lişiţe și se vânează în mod colectiv sau individual. În timpul vânătorii la păsările acvapalustre, vânătorul trebuie să cunoască şi să respecte cu stricteţe toate regulile de securitate referitoare la folosirea armelor. Astfel,  pe un sector de un hectar, se permite  să vâneze cel mult patru vânători și se tragă  numai în păsările care zboară, cu excepţia uciderii păsărilor rănite, care au căzut pe apă, dacă în direcţia împuşcăturii nu se află alte persoane. De asemenea, pentru a evita accidentele, este interzis  să se împuşte asupra păsării la o distanţă mai mare de 35-40 m, dacă ea zboară la o înălţime mai mică de 5 metri sau tragerea în pasăre dacă ea se află la o distanţă mai mare de 50 m de la vânător.

Atenție! La vânătoarea păsărilor acvapalustre arma se va încărca în următoarele cazuri:

 în timpul vânătorii de la picior;

  atunci când vânătorul a ocupat locuri speciale de pândă.

 După ce este încărcată,  la armă trebuie pusă neapărat piedica de siguranță, iar la armele cu cocoaşe acestea trebuie să se afle nearmate.

Se interzice categoric să se încarce arma înainte de timpul indicat pentru începerea vânătorii. În acest context, pentru evitarea unor incidente cu aplicarea armelor de foc în timpul vânatului, reamintim amatorilor acestui gen de activitate că arma poate fi purtată numai de către titularul permisului, iar posesorul armei de vânătoare este obligat să asigure integritatea armei. De asemenea, vânătorii sunt obligați să poarte echipament sau veste de culoare galben-verzuie sau portocalie-intens și le este interzis să tragă din  arma încărcată în localităţi sau în apropierea acestora. În timpul deplasării cu orice mijloc de transport, arma de vânătoare trebuie descărcată, demontată şi pusă în husă, iar în timpul încărcării sau descărcării armei de vânătoare, ţevile ei trebuie să fie îndreptate în sus ori spre pământ,  iar după încărcare, arma trebuie pusă la siguranţă, dacă este prevăzută cu aceasta. La trecerea diferitor obstacole (şanţuri, garduri, pâraie, etc.), armele trebuie descărcate.

De reţinut, glontele împuşcat din arma de vânătoare cu ţeava lisă este periculos până la o distanţă de 1000 m, alicele de luptă – până la 600 m, alicele de mărime mijlocie – până la 300 m, iar în timpul împuşcăturii adesea alicele se lipesc câteva împreună, zburând la o distanţă mult mai mare, decât alicele separate. Inspectoratul General al Poliţiei solicită repetat  vânătorilor să fie responsabili şi să respecte cerinţele de securitate în procesul aplicării armelor de foc,  pentru evitarea unor eventuale incidente sau delicte. Pentru admiterea sau comiterea cu vinovăţie a unui incident sau infracţiune cu arma riscaţi o sancţiune contravenţională sau penală, precum şi revocarea şi anularea permisului de armă. Un nou  permis de armă poate fi obținut doar peste o perioadă de 5 ani.

 

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.