Numărul beneficiarilor programului „pare 1+1”, în creștere

0
20

Încă 54 de proiecte investiționale vor beneficia de susținere financiară prin intermediul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1”, dedicat lucrătorilor migranţi sau rudelor de gradul întâi ale acestora. Recent, Comitetul de Supraveghere al Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1” a aprobat cererile de finanțare nerambursabilă înaintate de companiile create de migranți sau rudele acestora, în sumă totală de 13,54 milioane de lei. Potrivit estimărilor, vor fi create și menținute circa 200 locuri de muncă, iar investițiile cumulative în economia națională vor constitui 32,39 milioane de lei. În cele 54 de întreprinderi aprobate pentru finanțare nerambursabilă 63% sunt în faza de extindere și dezvoltare a afacerii, iar 37 % în faza de lansare. Dintre acestea, 28 de afaceri își vor desfășura activitatea în domeniul prestării serviciilor (imprimare și gravură, agrement, alimentație publică, organizarea evenimentelor, proiectare, instalare a rețelelor electrice, construcții și demolare, lucrări de terasament, reparație și spălătorie a autoturismelor, transport de mărfuri, servicii agricole mecanizate), 20 – în agricultură (cultivarea legumelor, cerealelor, viței-de-vie, baciferelor; pomicultură, apicultură, creșterea animalelor), iar celelalte 8 – în industrie (fabricarea fagurilor artificiali, pungilor eco, produselor de panificație și patiserie, înghețatei, semifabricatelor, uleiului din floarea soarelui, producerea ambalajelor din lemn și articolelor din metal forjat).

Întreprinderile sunt localizate în 21 raioane ale republicii. 14,8 % își desfășoară activitatea în municipiile Chișinău și Bălți, iar 85,2% – în mediul rural. Potrivit datelor, cei 54 de beneficiari investesc remitențele provenite din16 state: Belgia, Danemarca, Federația Rusă, Franța, Germania, Irlanda, Israel, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Republica Cehă, România, SUA, Turcia și Ucraina.

Programul “PARE 1+1” este implementat de ODIMM din 2010 și are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale moldovenilor aflați la muncă peste hotare în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova. Programul este finanțat din bugetul de stat și suplinit din fondurile Uniunii Europene și va fi extins până în 2021. De la lansarea programului și până acum, s-au înregistrat 2787 de persoane, dintre care 2186 au beneficiat de instruire  în domeniul inițierii și dezvoltării unei afaceri. Totodată, 1453 întreprinderi au beneficiat de finanțare nerambursabilă în valoare totală de de 293,12 mln. lei, care generează investiții în economie de peste 893 mln. lei.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.