Care sunt profesiile de perspectivă pe piața muncii a Republicii Moldova?

0
101

Se poate de menționat că și universitățile din țară, își modifică periodic, lista specialităților pentru formarea tinerilor profesioniști calificați. Exemplul relevant este cel al Universității de Stat din Moldova, care din 2015, propune trei specialităţi noi precum: tehnologia comunicării în domeniul infodocumentelor, servicii informaţionale şi socioculturale și chimie biofarmaceutică- ce vor fi neapărat valorificate în societate în viitorii ani.

Ca exemplu de profesii cu perspectivă pot fi enunțate: profesiile IT –  își fac loc printre preferințele tinerilor, care conștientizează că viitorul este al tehnologiilor informaționale; Kinetoterapie  – o specialitate relativ nouă pentru tinerii din R. Moldova, dar cu o prestanță din ce în ce mai mare în rândul profesiilor alese de absolvenți. conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, care realizează o prognozare a domeniilor și a profesiilor solicitate atât pentru mediul rural cât și pentru mediul urban. Aceste date îți pot fi de folos pentru a-ți prognoza propriul traseu profesional în concordanță cu oferta de pe piață.

Procentual, cele mai solicitate domenii de activitate a agenţilor economici se constituie astfel, pentru 2015:

Comerț – 30%

Agricultură, vînat, pescuit – 19%

Industria de prelucrare -15%

Transport și comunicații – 8%

Învățămînt – 8%

Energie electrică și gaze – 8%

Construcții – 6%

Tranzacții imobiliare- 3%

Hoteluri și restaurante- 3%

Pentru detalii despre diversele profesii de meseriași și pe specialitate, solicitate în țară, se poate de consultat „Portalul pieţei muncii”: www.angajat.md, unde sunt postate locurile vacante oferite în fiecare raion pe profesii.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.