,,Festivalul Naţional al Mărului” ed. a IX-a din 15 septembrie 2019

0
487

Zeci de producători de mere s-au reunit la Soroca, la mijloc de septembrie, în cadrul ,,Festivalului Naţional al Mărului”, ediția a IX-a. Cetatea de pe Nistru, asemenea unei regine, a fost înconjurată de multă lume frumoasă și expoziții de comercializare a produselor autohtone, de tehnică agricolă, mere, material săditor, colecții ale meșterilor populari și standuri ale primăriilor din raion.

Partea care a atras toate privirile pe străzile centrale ale municipiului a fost Parada agenților economici, a colectivelor artistice și a instituțiilor de învățământ. Peste 300 de copii din grădinițele și școlile raionului Soroca au participat la concursul costumelor cu tematica mărului. Unii dintre ei au lucrat aproape o lună la confecționarea imaginii, dar toți au fost răsplătiți cu emoții frumoase și diplome din partea Direcției de Învățământ Soroca. O altă atracție pentru cei mici a fost Orășelul Copiilor plin cu tobogane și alte distracții. Îndemnați de tinerii de la Centrul de Resurse pentru Tineret ”Dacia”, copii au participat la jocuri, animații, desene și concursuri interesante.

Sărbătoarea din scuarul cetății a început cu mare fast, sub acordurile orchestrei „Doina”, dirijată de Ion Vorotneac. Imnul Festivalului, compus pe versurile poetului Petre Popa, a răsunat în interpretarea autoarei muzicii, Daria Radu, Cetăţean de Onoare al Raionului Soroca. Deschiderea oficială a Festivalului Naţional al Mărului, ed. a IX-a a fost lansată de către președintele raionului Soroca, Ghenadie Muntean care a felicitat și a decernat cu diplome agenții economici din r. Soroca, după care a urmat discursuri ale oficialilor, inclusiv, al primarului municipiului Soroca Victor Său, care a reamintit momente din istoria sărbătorii. Printre înalții oaspeți care au onorat evenimentul au fost deputați în parlamentul R. Moldova, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, Vadim Curmei – directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, Ion Dascal – președintele raionului Drochia, Dumitru Petrişor – consul general al României la Bălţi, Emanoil Neagu – preşedintele judeţului Buzău,  reprezentanți ai Ambasadei Federației Ruse, Ambasada Poloniei, Ambasada României, Consulatul general al R. Kazahstan, consilieri, primari și alți oameni de vază.

Georgeta Mincu, Ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului al Republicii Moldova, una dintre puținele doamne care avut curajul să poarte cu eleganță celebra pălărie neagră cu flori de măr specifică acestei sărbători, a decernat diplome şi premii producătorilor şi exportatorilor de mere, dintre care 25 de participanți în cadrul concursului, la nominalizările: Lider în producerea merelor – 2019 ”; Exportatorul de mere – 2019”; Promotorul merelor pe piața locală – 2019 ”; Livada anului 2019 pentru agenții economici de tip corporativ; Livada anului 2019, pentru producătorii agricoli de tip familial; Investiția anului 2019 și Infrastructura postrecoltare 2019.

Sărbătoarea a continuat cu un concert de zile mari animat de interpreții Costi Burlacu şi Corina Ţepeş, Igor Cuciuc, numeroase studiouri artistice, formaţii folclorice, de muzică uşoară  din municipiul şi raionul Soroca.

Expozițiile culinare ale primăriilor au pus la încercare apetitul trecătorilor, care cu greu s-au abținut în a nu gusta din bucatele tradiționale, la care nu aveau acces decât invitații speciali. Mirosul de frigărui comercializat în parc a creat cozi lungi la tarabe și chiar dacă costul părea cam mare pentru unii cumpărători, vizitatorii au scos din buzunare atât cât să-și mai satisfacă din poftă. Doamna Elena Molodojan a venit la festival din Ocolina împreună cu prietenele ei: ”E frumos! Îmi place să văd multă lume. Aici găsești de toate: fructe, produse locale, dar și veselie cu muzică plăcută. Numai sănătate să avem și de-ar fi prețurile mai mici”. Raisa Lungu, meșter popular din Crișcăuți, Dondușeni spune că vine de fiecare dată la acest festival: ”Este foarte bogat, bine organizat, cu oaspeți mulți. Aici mă întâlnesc cu colegii și mai discutăm ce avem nou și diferit față de anii precedenți. Această ediție îmi pare cea mai frumoasă.” Profesoară în gimnaziul Dărcăuți, Nadejda Istrati a venit la festival însoțindu-și elevii costumați: ”Suntem bucuroși de a putea participa la concurs, deoarece în fiecare din noi lucrează creativitatea și aici putem pune în valoare toate ideile”. Atenți la expoziția producătorilor, Nicolae Tiron, oaspete din delegația venită de la Buzău, împreună cu colegul său Ion Catinca au apreciat produsul local: ”Expozițiile sunt impresionante ca diversitate și calitate a mărului. Sunt foarte multe soiuri. Veniți să participați la licitații organizate de consiliul județean Buzău, unde avem un program pentru asigurarea școlilor și grădinițelor cu mere!”, au îndemnat invitații, precizând că sunt licitații electronice accesibile de la distanță.

Evenimentul are drept scop promovarea producătorilor de mere autohtoni și impulsionarea dezvoltării sectorului pomicol din țară, inclusiv, promovarea tehnologiilor moderne de producere a merelor și materialului săditor pomicol, precum și familiarizarea populației cu beneficiile consumului de alimente sănătoase. Evenimentul mai vizează reînvierea artei meșteșugărești, marcarea localității ca intersecție dintre culturi şi civilizații, consolidarea dialogului intercultural, crearea oportunităților pentru dezvoltarea businessului rural și promovarea turismului intern.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE