ZECE TOAMNE

0
203

Toamna anului 2019 este a zecea în vârsta Teatrului „Veniamin Apostol” din Soroca”. Stagiunea a demarat cu spectacolul  „În cătușele Siberiei” după Spiridon Vangheli. În cea de-a treia generație a studioului de teatru „Cortina”, pe lângă puținele nume rămase cunoscute din spectacolele trecute, au apărut mai multe noi.

În după-amiaza zilei de 9 septembrie, istoria copiilor deportați a adunat în sală alți copii, de diferite vârste, ai timpului nostru, sosiți din satul Vanțina, c. Pîrlița, raionul Soroca. Au venit din îndemnul și organizarea doamnei Tamara Buzurniuc, șefă a bibliotecii sătești. Spectacolul i-a ținut atenți până la final. E greu să nu împarți aceleași emoții cu actorii, care retrăiau momentele trăite cu emoție și simțite cândva de suflete inocente, rănite de regimul politic. „Sunt bucuroasă pentru că le-a plăcut copiilor, spune doamna bibliotecară. Ei au citit cartea, dar nu au vizionat în sat un asemenea spectacol. Când am văzut anunțul, imediat am sunat la teatru și am fost ajutați să ajungem aici”.

„Să nu uităm, ca să nu se repete…” – e mesajul principal pronunțat de către directorul teatrului, Petre Popa, care a răsunat în sală, înainte de spectacol.

Una dintre surprizele plăcute ale serii a fost prezența printre spectatori a  lui Viorel Burlacu compozitor, interpret, orchestrator și a soției sale, doamna Rodica Burlacu, regizoare la televiziunea națională „Moldova 1”. Au venit de la Chișinău special pentru a urmări acest spectacol. Rodica Burlacu conduce trupa de teatru „Argonauții” la L.T. „Mircea Eliade” din Chișinău”, unde a montat un spectacol pe aceeași temă a deportaților – „Vagonul”, dar total diferit ca viziune artistică.  ”E creat din durere, dar e o frumusețe de spectacol, spune doamna. Am citit cartea și e fantastic cum s-a montat aici la Soroca.”

„Copii foarte buni! afirmă, Viorel Burlacu. Eu nu știu cât s-a lucrat la chip, dar se simte spiritul, pleoapa, anume durerea de pe fața fiecăruia, cinismul soldatului rus și slugărismul lui Gheorghe „de la noi din sat”. E de admirat decorul care a inclus totul, până și „burjuica”. În an aniversar al teatrului sorocean, soții Burlacu au venit cu daruri: cărți valoroase și materiale pentru afișe: „Poetul Petre Popa este pulsul culturii românești la nordul Basarabiei. Este Omul care face azi o grămadă de lucruri bune și care trebuie susținut și apreciat azi”, a menționat interpretul V. Burlacu.

„În cătușele Siberiei”, spectacol regizat de Alexandru Cozub, cu scenografia semnată de Iurie Matei și selecţia muzicală realizată de Alexandru Târşu, va putea fi văzut în continuare pe tot parcursul lunii. Următorul spectacol fiind stabilit pentru 16 și 19 septembrie, începând cu ora 16:00. Pentru această toamnă Teatrul „V. Apostol” pregătește și alte spectacole noi, diverse ca concepție, cu invitați speciali, la care își așteaptă prietenii, acei spectatori pentru care cultura este o sursă de bogăție și hrană sufletească. Urmăriți afișele!

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE