Sat, din raionul Soroca, viu doar de Blajini

0
1586

Coborând pe drumul din s. Vanțina, r. Soroca, spre nord-est, la 1,9 km depărtare, din desișul copacilor se ivește o turlă de biserică veche. Este sfântul locaș din satul Vanțina Mică, cunoscut printre megieși cu denumirea de Hrușca. Case puține, dintre care doar în una singură se aprinde lumina spre seară. Oficial în sat se enumeră doar 6 locuitori cu nume de Andon și Rusu. De facto, doar o familie a mai rămas să locuiască aici, dar care refuză a apărea în reportaje: ”Prea mulți au trecut pe la noi doar să ne vadă, dar nu ne-au ajutat nimeni cu nimic”, îmi reproșează stăpâna casei.

Peste câteva gospodării pustii și evitând câțiva câini nu prea binevoitori de străini pe aici, am zărit totuși un om care s-a bucurat de vizită. Băștinașul Anton C. Ilarion este născut în Hrușca în 1935, dar s-a mutat în oraș unde a activat în domeniul medicinii, revenind în sat doar datorită nepotului care încearcă să-și dezvolte o activitate în agricultură. Cel mai mult impresionează biserica și cimitirul, format din monumente de piatră, îngrijite regulat de cei plecați în lume. Nu în zadar, despre Hrușca se mai spune că este vie o dată în an, de Blajini, când satul prinde viață datorită celor care poartă respectul înaintașilor.

Primii locuitori au venit încoace pe la 1912, de peste Nistru, din s. Hrușca, și au primit pământ în 1924. În 1930 locuiau 63 de persoane. Au fost oameni gospodari care au investit în educația și formarea copiilor, trimițându-i la studii, departe de casă.

Niciun preot nu vine să slujească aici, chiar dacă satul vecin, Vanțina nu are biserică și sărbătorește hramul pe 9 mai, de ziua comemorării eroilor căzuți în cel de-al doilea război mondial. Biserica e în stare deplorabilă, dar e înregistrată la primărie în lista edificiilor care vor fi reparate într-o bună zi. Totuși, policandrul e plin cu lumânări ce par a fi stinse nu demult. Din când în când, mai vine cineva pe aici.

Localitatea pitorească reprezintă un interes pentru agricultori, posibili fermieri, dar și cetățeni care își doresc o casă în locuri liniștite din sânul naturii.

Text și fotografii: Ludmila Talmazan

Anton C. Ilarion (n.1935), băștinaș al satului Hrușca (Vanțina Mică), în ograda casei din satul pe cale de dispariție

PUBLICITATE