SATUL MEU, VATRĂ FRUMOASĂ

0
593

Luna august e luna satelor noastre. Pentru că în această lună mai multe sate și-au făcut sărbătoare. După ce am scris  despre două sărbători- „ZIUA DIASPOREI” la Băhrinești și „VENIȚI, CĂ SATUL E ACASĂ” la Baxani, în acest număr vă invit la sărbătoarea satului Șeptelici „SATUL MEU, VATRĂ FRUMOASĂ”, care a avut loc miercuri, 28 august, de Sfânta Maria/Adormirea Maicii Domnului.

            Minte sănătoasă în corp sănătos

     La casa harnicului aveam să ajung la acest sfârșit de august pe un drum bun, care te primește de cum cotești spre sat de pe șoseaua plină de hopuri, ce duce spre Otaci. Casa harnicului, fiind localul bine amenajat al primăriei satului Șeptelici, acolo unde ne aștepta stăpâna, doamna primar, Victoria Andriuță. Mergeam la sărbătoarea satului împreună cu președinta AO „Casa Speranțelor”, Valentina Onică, invitat special. Căci noutatea zilei a fost inaugurarea unei săli de fitness.Sala a fost renovată cu suportul primăriei și dotată cu echipament sportiv și mobilier de către AO Centrul de Asistență Socială ”Casa Speranțelor”, în cadrul proiectului „Suport și asistență pentru sectorul social din Republica Moldova 2017-2019”, finanțat de Agenția Cehă pentru Dezvoltare, implementat de Caritas Republica Cehă în cooperare cu People in Need Moldova.

Copii și tineri în straie populare, bărbați și femei îmbrăcați ca la nuntă, se îndreptau spre localul fostului magazin, transformat în sală de fitness. Momentul inaugural a început cu o slujbă de sfințire, oficiată de părintele Andrei de la biserica din sat. Iar panglica a fost tăiată de președinta AO „Casa Speranțelor” Valentina Onică, primara Victoria Andriuță și doamna deputat în Parlamentul Republicii, Aliona Pilipețcaia. Doamna primar a ținut să-i mulțumească doamnei Valentina Onică pentru implementarea încă a unui proiect în localitate, accentuând că importanța exercițiilor fizice nu mai trebuie explicată. Or  la sală vor avea acces atât  tinerii, cât și cei mai în vârstă, care vor fi ghidați de un antrenor.  La rândul ei Valentina Onica a îndemnat localnicii să pună umărul și în continuare la realizarea lucrurilor  frumoase, la schimbarea în bine a vieții din comunitate, la crearea condițiilor mai bune pentru tineri.Iar doamna deputat le-a promis șeptilicenilor încă o bandă de alergare. Eu mă bucuram alături de săteni de acest moment frumos și mă gândeam că cultura în general începe de la cultura fizică. Avem cea mai veche dovadă a culturii indiene. În poemele scrise în limba sanscrită se fac referiri la exercițiile fizice care trebuiau practicate în vederea atingerii idealurilor religioase şi sociale. Cei din generația mea țin minte zicala venită de la latini „minte sănătoasă  într-un corp sănătos”, ce aparține poetului Juvenal(mens sana in corpore sano).

E sărbătoare și răsună muzica

Tinerii cu gândul la sentimentul de relaxare și pofta de viață care apare după un antrenament fizic, iar maturii, mai ales cei care stau la birou, cu gândul la zilele când vor veni la sală să-și mai dezmorțească oasele, s-au îndreptat spre Casa de Cultură. Acolo unde răsuna deja muzica. Acolo, într-un cadru festiv, au fost marcate 3 sărbători: Ziua Independenței, Ziua Limbii Române și Ziua Satului, de la prima atestare documentară a căruia s-au împlinit 431 de ani.

Cuprinsă de emoții, doamna Andriuță a amintit celor prezenți că deja a devenit tradițiie la Șeptelici de a organiza de Ziua Adormirii Maicii Domnului, Hora Satului cu genericul „Satul meu, vatră frumoasă”. „Avem o localitate cu tradiții frumoase și în această zi ne adunăm cu toții să vorbim despre ce am reușit să realizăm pe parcursul anului și ce avem de făcut, să lansăm proiecte, să-i ascultăm  și să-i admirăm pe copiii satului de la școală și grădiniță cântând, dansând și recitând poezii. Ne bucurăm că pe lângă mai multe proiecte, ce  țin de drumuri, în acest an am reușit să asfăltăm încă o porțiune  de drum, care duce până la cimitir, de astă dată din fondul rutier. Dar cel mai important e că tot în 2019 am finisat proiectul tehnic Apeduct și Canalizare, iar în septembrie  vom restabili o fântână arteziană”, a spus doamna primar, aducând mulțumiri pentru sprijin și implicare agenților  economici, conducătorilor instituțiilor de învățământ,  tuturor consătenilor și bineînțeles, colegilor din primărie și familiei.

Programul artistic a cuprins cântece și versuri despre sat, despre Patrie, despre limba noastră cea română în interpretarea copiilor de la grădiniță și gimnaziu și o reprezentație teatralizată dedicată Zilei Independenței în interpretarea actorilor Teatrului „Prometeu” de la Palatul de Cultură Soroca. Nelipsită din program a fost  lupta națională Trânta. Sărbătoarea s-a încheiat cu Hora Satului. Au venit să împartă bucuria sărbătorii cu colega lor, primarii de Rublenița, Schineni și Baxani.

Localnicii despre sărbătoare

Raisa Voicu: „E sărbătoare pentru tot satul, o sărbătoare frumoasă care a luat naștere din ințiativa doamnei primar. E tare frumos, cântă muzica, lumea se distrează. Acolo la umbră, iată se pregătește mămăliga și friptura, care cred că o să ajungă la toată lumea. E mare ceaunul, de 100 litri. Dorim sănătate și succese mai departe organizatorilor!”

Gheorghe Șușu: „Trăim din plin bucuria acestei zile.  Sărbătorim tot satul împreună. E bine organizat totul. Ne bucurăm că în ultimii ani s-au făcut multe lucruri frumoase în sat, unde ne implicăm și noi, fie la  făcut curățenie, sau la colectarea de mijloace bănești în unele proiecte în care își aduce contribuția și comunitatea. Să le dea Dumnezeu sănătate celora de ne conduc satul să ne mai organizeze așa sărbători!”

Maria Chirilov: „Simțim aici sufletul satului și sufletul primarului care trage la satul nostru. De când a venit în funcție ne-a făcut drumuri bune, iluminare stradală, iar azi iată a deschis și o sală de sport.”

Maria Andriuță: „Muncesc la grădiniță. Am muncit mult și noi la pregătirea acestei sărbători.Tot decorul pe care îl vedeți aici noi l-am pregătit. Ori de câte ori este nevoie ne implicăm. Ne place frumosul, ne plac sărbătorile, ne place să-i vedem pe oamenii satului cu lumina bucuriei pe față, așa cum îi vedem astăzi. Mulțumiri și felicitări pentru toată lumea din sat. Să nu iutăm să mulțumim și doamnelor de la ceaune, Angela Curoșu și Violeta Pârlog, care ne servesc cu drag bucatele noastre tradiționale, pregătite de ele”.

  LA MULȚI ANI, OAMENI FRUMOȘI AI SATULUI ȘEPTELICI!

NinaNeculce

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.