Soroca – 520 de ani de la prima datare

0
247

Ziua municipiului Soroca este sărbătorită tradițional în data de 28 august, de hramul catedralei ”Adormirea Maicii Domnului”, care a devenit neîncăpătoare dis-de-dimineață. Peste 100 de soroceni au participat la Liturghia praznicală  arhierească oficiată de Episcopul Ioan al Sorocii și un sobor de preoți, care s-au rugat în comuniune pentru binecuvântarea tuturor.

În acest an, orașul istoric omagiază 520 de ani de la prima datare. La 12 iulie 1499, la Curtea Domnească de la Hârlău, boierii din Sfatul lui Vodă adeveresc biruința lui Ștefan cel Mare, pacea cu regele polon. Printre boierii Țării Moldovei se afla și Coste, pârcălabul Sorocăi.

Activitățile dedicate hramului au continuat pe stadionul municipal, unde s-au desfășurat competiții (trânta, volei, baschet, șah etc.) la care au participat circa 630 de sportivi.

Pentru prima dată în țară, la Soroca, în Piața Libertății, a fost organizată activitatea ”Soroca – cel mai puternic oraș”, unde curajoșii și-au măsurat puterile la ridicarea halterelor cu greutate între 20 și 50 de kg. Printre participanți a concurat și primarul municipiului, oferind un exemplu pentru tineri, de a promova orașul prin sport. În total, greutatea ridicată a fost de 126790 kg: pentru 20 kg – 49240 kg și 50 kg – 77550 kg. Acest rezultat a fost trimis la Guvern prin intermediul unui certificat de adeverire, ca Soroca să fie desemnat cel mai puternic oraș din Republica Moldova.

Totodată, deja la ediția a IV-a, în cetate a avut loc Festivalul Medieval „Al cincilea turn”, cu participanți din șase țări.  Lupte cu săbii, tragere cu arcul, expoziții, teatralizare, costume de epocă, toate împreună au creat o atmosferă medievală europeană, mai puțin specifică Moldovei.

Începând cu ora 16:00, cei mai talentați copii din Soroca au evoluat pe scena spectacolului ”Steluțe sorocene”. A urmat oficialitatea de gratificare, din partea autorităților primăriei Soroca, a persoanelor cu merite deosebite în diferite domenii.

Cu prilejul Zilei Orașului au fost decernați:

Şestacov Raisa –  şefă de gospodărie, IET nr. 1

Arventi Diana – cadru didactic, IET nr. 5

Lozinschi Tatiana – cadru didactic, IET nr. 6

Botnari Svetlana – cadru didactic, IET nr. 7

Belous Valentina – director, IET nr. 12

Tacu Angela – cadru didactic, IET nr. 13

Costin Olga – cadru didactic, IET nr. 15

Cebanciuc Diana – cadru didactic, IET nr. 16

Cioca Olga – cadru didactic, IET nr. 17

Tartus Taisa – profesoară, IP Gimnaziul „D. Matcovschi”

Donici Zinovia – profesoară, IP LT „C. Stere”

Pşenicinîi Angela – învăţătoare clasele primare, IP LT „I. Creangă”

Tisovscaia Natalia – învăţătoare clasele primare, IP LT „A. Puşkin”

Prisacaru-Ilieş Cristina –  profesor, IP LT „P. Rareş”

Crudu Serghei – antrenor baschet, Şcoala sportivă

 

Pînzari Silvia – Serviciul Stare Civilă

Patraşcu Iurie – Serviciul înregistrarea Unităţilor de drept

Mliniscaia Rodica – Serviciul Cadastral Teritorial

Prisacaru Angela – Centrul multifuncţional

Vovc Nona – veteran al muncii

Ivanov Lidia – veteran al muncii

Noviţcaia Vasilisa – veteran al muncii

Postolachi Alexandra – lucrător social, DASPF Soroca

Balan Serghei – şofer, ÎM „DGLC Soroca”

Florea Lialian – muncitor, SA „Regia Apă-Canal Soroca”

Struţescu Ana – şefă serviciu calcul, Casa Teritorială de Asigurări Sociale

Manea Dumitru – inspector superior, IP nr. 1 Soroca

Purici Maria – şefă, filiala bibliotecii pentru copii „S. Grama”

Ceropîscaia Maria – medic igienist, Centrul Sănătate Publică Soroca

Ambros Diana – medic de familie, Centrul Sănătate Soroca

Samarina Liudmila – conducătoare, corul „Belcanto”, şcoala de arte „E. Coca”

Duminica Gheorghe – şef catedra Instrumente populare, Colegiul de Arte „N. Botgros”.

Sărbătoarea a continuat cu un concert festiv animat de artiști autohtoni și o masă de binefacere. Surpriza scenică din acest an este premiera cântecului ”Soroca mea”, alcătuit prin colaborarea a doi oameni de creație ai plaiului sorocean: Petre Popa (versuri) și Anatol Rudei (muzică). Ziua orașului este prilej de bucurie pentru fiecare cetățean legat sufletește de aceste locuri de legendă, pentru unii – natale, pentru alții – de studenție sau călătorie, căci Soroca este meleagul care cucerește prin natură, oameni și fapte. La hramul orașului au participat numeroși oaspeți, cei mai de vază fiind primari ai orașelor înfrățite cu Soroca.

Tradițional, Ziua Orașului Soroca a culminat cu spectaculoase focuri de artificii și mesajul de felicitare a primarului municipiului Soroca, Victor Său, care a urat multă sănătate, bunăstare și realizarea tuturor proiectelor frumoase dorite de soroceni. La mulți ani, Soroca!

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE