Fiii și fiicele satului Băhrinești acasă

1
388

Pentru cea mai mare parte din lumea satelor noastre plecată peste  hotare, adevăratul an începe în luna august și sfârșește tot în august,  anul următor. Luna august îi adună pe cei plecați din sat acasă. Unii vin chemați de dor la baștină, alții la anumite evenimente socio-culturale, ce le sunt dedicate. La Băhrinești, Florești există o sărbătoare a băștinașilor, care se numește  ZIUA DIASPOREI. Evenimentul poartă în sine un conținut profund, ce depășește limitele unei simple revederi. Băștinașii sunt chemați acasă pentru reconstituirea comunității, pentru a face cunoștință cu anumite proiecte de care pot  beneficia și, bineînțeles, pentru a călca pe iarba verde  de acasă care, vorba cântecului, nu te lasă să te rătăcești prin lume.

 La umbra „Copacului care ne unește”

Progarmul sărbătorii din acest an, ZIIUA DIASPOREI a fost destul de cuprinzător. Doamna primar, Feodosia Bunescu ne-a informat că a început la ora 12.00 și a durat până după miezul nopții. Primul  reper s-a constituit dintr-un minispectacol în care au fost antrenați copiii și personajul Băhrin din legenda satului, spectacol ce a avut loc la întrarea în sat lângă frumosul complex arhitectural. Pe Movila cu Busuioc, Sânzâienile culegeau și dăruiau câte o stiblă de busuioc oaspeților sosiți la sărbătoare. Iar copiii, îmbrăcați în port popular se bucurau de lumina gândurilor bune la Bisericuța din lemn, Bisericuța Copiilor, construită pe locul primei biserici din sat cu hramul „Sfântul Nicolae”-ocrotitorul copiilor.

Cele mai multe activități s-au derulat la Casa de  Cultură, unde pauza de cafea pentru băștinași a fost servită cu copturi de la bunica. După care invitații au vizitat Galeria de Sofci, Galeria Fiii Satului, au participat la atelierul alegerea semințelor de busuioc-floarea-simbol a satului, la  atelierul de confecționare a Iei Tradiționale. Și tot aici, în sala mare a avut loc Adunarea Generală a Asociației Băștinașilor din Băhrinești (ABB) în cadrul căreia doamna primar și-a prezentat raportul pentru ultimul an de activitate cu referire la serviciile oferite pentru migranți și rudele acestora. La „Copacul care ne unește” a avut loc o licitație a proiectelor comunitare comune. Apoi s-a trecut la dezbaterea planului de acțiuni al ABB pentru perioada august, 2019-iulie, 2020. Dar asta încă nu e tot. În sala pentru instruiri a avut loc Adumarea Generală a agenților economici, unde s-a vorbit despre domeniile economice de perspectivă, s-au adus în atenție istorii de succes din lumea afacerilor de la sat, s-a discutat și s-a aprobat foaia de parcurs în domeniul economic. În paralel în scuarul Casei de Cultură se gătea în aer liber, copii se jucau la topogane, trambulină. Tot  aici a fost instalat Cortul Diasporei cu o expoziție de artizanat „Diaspora acasă”, meșterii populari din localitate și-au etalat și ei lucrările, iar copiii antrenați în spectacolul „Albinuțe jucăușe” s-au întrecut la desenul pe față și la împletit cosițe. Prânzul și cina tradiționale au fost servite lângă Cuptorul cu 12 oale.

Cireașa de pe tort a venit din partea ansamblului etno-folcloric „Plăieșii”, care au susținut un concert de zile mari. Programul s-a încheiat cu o discotecă în aer liber pentru tineri.

Migranții  se implică în dezvoltarea satului Băhriinești

Despre Ziua Diasporei doamna primar Feodosia Bunescu a consemnat:

A fost o zi de neuitat alături de cei plecați. Revenirea la vatra satului, la obiceiurile de odinioară, muzica și portul tradițional, gustarea din bucatele bunicii au dat culoare sărbătorii. Consătenii au vibrat cu DORUL celor plecați, dorul de copilărie, casa părintească, tradiții, oameni scumpi și dragi.
Asociația Băștinașilor din Băhrinești, scoțind în evidență  problemele  comunitare, și-a întocmit Planul de Acțiuni pentru un an de zile, și-a ales vicepreședinții (Voiticovschi Sorina – pentru țările Europei de Vest, Frecăuțanu Vasilie – pentru țările Europei de Est, Chimpițchi Raisa – pentru orașul Chișinău, Rotaru Liudmila – pentru celelalte localități din RM).  Felicitări, stimați băștinași!
Au fost votate proiectele: „Coșul tău de la țară”, „Pomul Vieții”, „Anticafenea”, „Deprinderea copiilor cu țesutul covorașului”, „Amenajarea unei piețe artizanale în scuarul Casei de Cultură”, „Satul Băhrinești revine la ia străbună” și altele.

De asemenea, fiecare migrant și-a asumat o activitate-frunză din COPACUL CARE NE UNEȘTE.
Doamna Irina Gusac de la subdiviziunea Florești a Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, a informat publicul despre oportunitățile pentru migranți, oferite de instituția pe care o reprezintă.

Aduc mulțumiri prin intermediul „ZN” sponsorilor, domnului Gheorghe Pânzaru de la Florești și domnului Frecăuțanu Vasilie de la Moscova! Mulțumiri tuturor celora care au contribuit la realizarea programului sărbătorii. Multă sănătate tutuor băștinașilor plecați peste hotare și tuturor consătenilor mei de acasă!

Activitatea a avut loc în cadrul proiectului Migrație și Dezvoltare Locală sprijinit de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

                                                                                            Nina Neculce

PUBLICITATE

1 COMENTARIU

Comments are closed.