Cultura memoriei. Ceea ce a fost rău, să nu se mai repete!

0
139

În data de 23 august 2019, zi de doliu și comemorare a victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, în incinta Muzeului de Istorie și Etnografie Soroca s-a dat start Școlii Internaționale de Vară ”Cultura Memoriei și Patrimoniul Cultural pentru Tânăra Generație”, condusă de dr. Virgiliu Bîrlădeanu, care a deschis evenimentul prin cuvânt de salut. A urmat discursul excelenței sale Andrej Didenko, ministru-consilier al Ambasadei Republicii Lituania în Republica Moldova, care a vorbit despre similitudinile sorților republicilor exsovietice: ”Proiectul reprezintă memoria istorico-culturală ce leagă țările noastre. Împreună am trecut prin multe evenimente grele și am dori ca ceea ce a fost rău să nu se mai repete, pentru asta trebuie să cunoaștem și să ne amintim de trecut.” Începând cu 1940, Lituania a fost ocupată de către Uniunea Sovietică și apoi de Germania nazistă, care invadează Lituania în 1941. În 1944, Uniunea Sovietică a reocupat Lituania, prin intermediul Armatei Roșii. În perioada următoare, are loc sovietizarea intensă a Lituaniei. Nivelul de trai se reduce drastic. Toate organizațiile și asociațiile culturale, religioase și politice sunt interzise, cu excepția partidului comunist. Un număr de circa 12.000 de persoane sunt arestate, acuzate ca fiind „dușmani ai poporului”. În perioada așa-numitei „Deportări din Iunie”, circa 17.000 de lituanieni sunt deportați în Gulag-ul din Siberia, unde foarte mulți și-au pierdut viața din cauza condițiilor inumane de aici. În perioada 1941 – 1952 au loc sistematic deportări în masă ale populației din zonele baltice și colonizări forțate în Uniunea Sovietică. Din Lituania sunt strămutați peste 100.000 de localnici în Siberia și în alte regiuni. Pe 11 martie 1990, Lituania devine prima republică sovietică independentă. În contextul mișcării de renaștere națională, care începe să se resimtă, limba lituaniană devine în centrul atenției.

Astăzi Lituania este membră a Uniunii Europene, a Consiliului Europei, membru deplin al Spațiului Schengen și al NATO. Lituania s-a numărat printre economiile UE cu cea mai rapidă creștere și se află pe locul 24 în lume la Indicele Ușurinței Afacerilor.

Având în trecut perioade cu istorie similară Basarabiei, apare întrebarea: cum a reușit Lituania să se reabiliteze ca stat puternic economic, național, iar R. Moldova să rămână în continuare blocată pe o punte între trecut și viitor, între est și vest?

Prezentă la eveniment, profesoara de istorie Angela Zeamă apreciază activitățile ca binevenite: ”Istoria noastră și istoria poporului lituanian s-au intersectat pe același făgaș care ne-a decis soarta pe mai departe. Altceva e că Lituania a mers pe calea independenței ajungând la rezultate frumoase, noi fiind unde suntem, cu mari carențe în identitatea și demnitatea națională. Scoțând în evidență trecutul acesta, trebuie de lucrat mult în educația societății civile și de mers înainte. Avem generația 50 plus care se limitează la ceea ce a învățat în școală în perioada sovietică și nu vrea să se autoinstruiască în continuare pentru a vedea adevărul istoric”.

Proiectul internațional adresat tinerilor studioși preocupați de cercetarea perioadei totalitar-comuniste și memoria post-totalitară a adunat la Soroca mai mulți studenți din Republica Moldova, Lituania și România, profesori și alți intelectuali.

Programul din 23 august a inclus prezentarea volumului I, tomul III din sera ”Arhivele Memoriei”, editată de dr. Ludmila Cojocaru, în care sunt mărturii despre soarta groaznică a basarabenilor victime ale regimului totalitar-comunist din RSM, inclusiv memorii ale sorocenilor din acele vremuri. Colaboratorul muzeului din Soroca, dl. Victor Botnari a vorbit despre faptul că până în prezent mai vin oameni cu mărturii ale trecutului, povestind despre acele liste negre în care erau trecute persoanele neloiale regimului.

În cadrul activităților școlii de vară, a fost deschisă expoziția foto-documentară ”Rusaliile negre”. Deportarea în Bărăgan”, a Centrului Internațional de Studii asupra Comunismului din cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, Sighet, România.

Programul cultural a culminat la Cetatea Soroca, urmând să continuie în următoarele șapte zile în România, cu excursii, prelegeri, prezentări și studii de teren, pe traseul Soroca-Ipotești-Sighet. Ultimele zile ale Școlii de Vară se vor desfășura la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet.

Școala Internațională de Vară este organizată de Universitatea de Stat din Moldova, Centrul de Excelență Institutul ”ProMemoria” în parteneriat cu Centrul de Studiere a Genocidului și Rezistenței din Vilnius, Institutul de Istorie (Chișinău), Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, finanțată de Programul „Development Cooperation Project” al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Lituania, în scop de studiu, schimb de experiență și bune practici între Lituania, Moldova și România.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.