La noi acasă la Pîrlița

0
2663

Într-o frumoasă zi descoperim Pîrlița Sorocii, sat și comună din componența cărora fac parte Vanțina și Vanțina Mică (Hrușca).

 O primă impresie pozitivă apare chiar de la intrare, dinspre Vanțina, unde imediat, după răstignirea frumos amenajată, se observă clădirea fostului colhoz, pe care este scris și azi ”Victoria”.

Reprezintă un edificiu istoric, care, rămas integru, este util în continuare producătorilor agricoli. Tractoarele răscolesc pământul, oamenii muncesc pretutindeni, în timp ce inima localității e însuflețită de tineri, pe care i-am găsit în plină activitate sportivă. Legenda satului Pîrlița vine tot de la copii. Se spune că pe aceste meleaguri, demult, tare demult, locuiau doua-trei familii, una fiind cu mulți copii. Într-o noapte, a luat foc casa și a ars până la temelie, pârlind totul în jur. Familia a rămas fără adăpost. Oamenii din alte sate, veneau cu ajutor. Sătenii, văzând străini, întrebau: ”Încotro țineți calea?”, la care primeau răspuns: ”Ne ducem la cei pârliți, să le ducem un ajutor”. De la acei copii pârliți de foc se trage și denumirea de Pîrliți.

Azi, Pîrlița este un exemplu în care, cu forțe proprii, fără ajutoare exterioare, a putut realiza mai multe lucrări ce țin de necesitățile comunei: aprovizionarea cu apă a locuitorilor, reparații capitale ale instituțiilor publice: grădinițele de copii, bibliotecile, căminul cultural din s. Vanțina și cel din Pârlița, estrada de vară și sediul primăriei. Recent, cu suportul întregului sat și contribuția primăriei s-a reparat exteriorul bisericii din Pîrlița – o adevărată catedrală arhitecturală a satului.

Toate aceste lucrări au fost realizate din sursele comunei, care este condusă, din anul 2011, de primarul Gheorghe Buzurniuc și consiliul comunal, secretară a consiliului – Diana Ciobanu. Îndemnul primarului e același, de încurajare în puterea fiecăruia: ”Nu întreba cine va face? Cine este acela care va începe? Ci întreabă: Ce este de făcut? Nu aștepta să vină prilejul, dar singur caută ocazia de a putea lucra împreună cu alții pentru binele și lauda comunei.”

Apeduct
I.E.T. ”Fluturașii”. Director Maria Lăpușneanu

Păstrător al folclorului satului, de 35 de ani este colectivul artistic „Frunze de dor”, care promovează tezaurul popular autohton la diverse festivaluri și concursuri.

Ansamblul folcloric ”Frunze de dor”, conducător Tamara Bejenaru

Despre pîrlițeni se știe că sunt oameni foarte primitori și omenoși. Un adevăr de care se convinge fiecare călător ajuns aici. Cetățeni descurcăreți și binevoitori, care știu a combina omenia cu hărnicia.

La Pîrlița s-a născut Anatol Pînzaru, artist al poporului, unul dintre marii regizori și actori care a jucat pe scena Teatrului ”Vasile Alecsandri” din Bălți.  Originară din sat este și Silvia Caldare-Colesnic, colaboratoare a Bibliotecii Științifice Centrale a Academiei de Științe a Republicii Moldova. Pîrlița este satul regizorului Mihai Mazniuc, al geologului Anatol Cazacu, al Gabrielei Mihailova, doctor în psihologie, precum și al altor oameni de vază, mândri că-și trag rădăcinile de pe aceste plaiuri strămoșești.

.Recomandări turistice: Costul biletului la călătorie cu transportul public suburban Soroca-Pîrlița este de 8,20 lei.  

Amplasarea geografică: Comuna este situată în zona de sud-vest a raionului Soroca, la distanța de 14 km de centrul raional și 153 km de or. Chișinău. Cea mai apropiată gară de cale ferată este gara Florești care se află  la distanța de  43 km.

Date statistice:  Suprafața totală a comunei constituie 1979 ha. Populația satului Pîrlița: 515 locuitori. Fântâni: 131.

10 cele mai răspândite nume de familie din sat: Rotari , Ciumac, Caldare, Pînzari, Godorog, Cazac, Mazniuc, Morari, Bujor, Tisovschii.

Informații utile: Primăria, tel.: 0-230-62238; 023062236. Oficiul poștal: 0-230-62233. Cod poștal: MD-3030. E-mail: primaria.pirlita@mail.ru, web: http://pirlita.sat.md/

Colectivul primăriei. Gheorghe Buzurniuc, primar; Zinaida Mihailiuc, contabil-șef; Diana Ciobanu, secretară a consiliului comunal, Tatiana Budeci, asistent social

File de istorie:  Denumirea veche a localității a fost Gâșla Pârliței. Prima atestare este din anul 1457. La 5 august 1631 apare un document în care Moise Movilă domnul Moldovei îi dăruiește lui Eustrate al treilea logofăt, om de cultură al Moldovei, moșia Pîrliți.

Lui îi datorăm traducerea ”Pravilei lui Vasile Lupu” – primul cod de legi tipărit în Moldova. În 1936 – 1937 a fost construită școala din sat.

Imagine din trecutul satului. Învățătoarea Verginia Dabija. Pe fundal – o casă acoperită cu stuf.

DE VIZITAT

  • Vatra medievală cu biserica ”Sfânta Treime” construită în 1924 . Preot-paroh, Iurie Leahu
  • Grădina botanică a familiei Rotari
Profesorul de biologie Ion Rotaru în grădina botanică bogată în plante exotice rare
  • Centrul satului și mahalalele: Cotul Donului și Fundacul
  • Monumentul Eroilor
  • IP Gimnaziul ”Anatol Pînzaru”
  • Biblioteca administrată de Diana Pînzari; Căminul cultural, șef – Valeriu Caldare
  • Estrada de vară.
  • Iazul
  • Plimbare prin văile Camca, Hristea

Hramul satului Pîrlița se sărbătorește de Duminica Mare

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE