La teatru cu prietenii

0
128

În fiecare an, în data de 15 august, ziua de naștere a regizorului și actorului Veniamin Apostol, teatrul din Soroca care îi poartă numele, organizează în memoria omului de cultură, spectacole, serate, întâlniri cu oameni de teatru.

Joi, la invitația directorului instituției gazdă, Petre Popa, prietenii teatrului cu prietenii lor s-au adunat la o întâlnire de suflet cu actorul Teatrului Național ”Mihai Eminescu” Valentin Zorilă, cunoscut publicului sorocean prin rolul jucat cu succes în spectacolul ”Alex şi Morris”. De astă dată, spectatorii l-au redescoperit în înfățișarea actorului care cântă.

Valentin Zorilă își amintește de o singură întâlnire cu regretatul Veniamin Apostol, dar de spus rămân a fi multe despre maestru, pentru care manifestă un sentiment deosebit. Genericul evenimentului a fost conceput în jurul legăturii cu țara și neamul. ”Fiind orășean, port un sentiment de mare respect pentru tot ce ține de sat”, spune protagonistul seratei. ”Țăranul, pentru mine, este întruchiparea simplității și a smereniei, a hărniciei și a înțelepciunii”. Cântecele interpretate sub acompaniament de ghitară, momentele de dialog și recitalurile poetice au creat o atmosferă emoționantă de conexiune cu publicul. Astfel de întâlniri cu actorii care cântă vor mai  avea loc în toamnă, promite Petre Popa, când teatrul va omagia 10 ani de la fondare. O noutate plăcută pentru amicii fideli ai artei de scenă, care au apreciat serata ca fiind una ce unește toate generațiile, după cum s-a exprimat la final,  spectatoarea Elena Cojocaru: ”Sunt foarte bucuroasă că am fost la spectacolul din această seară, așteptăm și altele. Mi-a plăcut foarte mult, e aproape de suflet, de gând și de inimă. Importanța teatrului în Soroca este una extrem de mare. Îmi pare rău când sunt puțini spectatori în sală. Merită să fie mai susținut, în special din partea administrației publice. ”De asemenea, o prietenă a teatrului de la începuturi, Eugenia Rezuș, a urat instituției mulți ani înainte cu multe spectacole și a îndemnat lumea să mai lase grijile și să vină la teatru pentru a vedea lucruri frumoase.”

Veniamin Apostol s-a născut pe 15 august 1938, în satul Dubna, județul Soroca. Printre distincțiile importante acumulate pe timpul vieții, se enumeră:  Doctor în Studiul artelor, Maestrul emerit în Arte, Artist al Poporului din Moldova,  Laureat al Premiului Național, Membru-corespondent al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe, a fost decorat cu Ordinul Republicii, iar în anul 1996, pentru lucrul la spectacolul „Apostolul Andrei” de Ion Druta, i-a fost înmânat Premiul de Stat.

Ludmila Talmazan

PUBLICITATE