O colaborare frumoasă, Drochia – Oberchausen, Germania

0
71

În seara zilei de 11 august, un grup de tineri din orașul Oberchausen, Germania a fost întâmpinat în centrul orașului Drochia cu pâine și sare de către tinerii drochieni, veniți împreună cu părinții pentru a găzdui oaspeții nou sosiți. Tinerii germani au recunoscut, că e pentru prima oară, când sunt parte a unui asemenea obicei neordinar și frumos, chiar și pâinea le- a părut mai gustoasă. Vizita delegației din Oberchausen, Germania are un scop nobil, fiind în cadrul unui proiect pentru tineri, lansat în premieră în Republica Moldova, orașul Drochia fiind unicul oraș, selectat pentru implementarea Programului MULTI. Acest program are drept scop schimbul de experiență între tinerii celor două țări, în vederea colaborării între reprezentanții tinerei generații și implementarea bunelor practici.

A  doua zi oaspeții au avut o întrevedere cu președintele raionului, Ion Dascal, care a menționat despre importanța Programului MULTI pentru tinerii drochieni, ca fiind o experiență utilă pentru planurile de viitor. Dumnealui a asigurat oaspeții, că vor avea parte pe parcursul celor 10 zile de un program variat și interesant, de excursii incitante și întâlniri memorabile, care vor fi integral susținute financiar de Consiliul raional. O condiție a programului constă în cazarea tinerilor în familii, care au copii, ce studiază limba germană.

Prima zi de aflare la Drochia, tinerii din Oberchausen au vizitat Muzeul raional  de Istorie și Etnografie, Clubul de Robotică, Biblioteca publică raională și Filiala copii. Au rămas plăcut impresionați de Laboratorul de fabricație digitală Fablab, primind în dar breloace personalizate, fabricate în timpul vizitei. În sala de lectură a bibliotecii îi aștepta surpriza muzicală, susținută în recital de Damian Spinei, un tânăr interpret, care a prezentat cele mai alese cântece populare, care i-au făcut pe oaspeți să se prindă în horă.

Ziua s-a finisat cu o promenadă la Lacul orășenesc, unde au fost așteptați de antrenorul Clubului Sportiv ”Vultur”, Eduard Caramov, care le-a organizat plimbări cu barca. A fost o zi plină de emoții tari și clipe memorabile. Urmează încă 8 zile, care promit noi emoții și trăiri cu intensitate maximă. Programul urmează să se finiseze la anul viitor, cu vizita tinerilor din Drochia în orașul Oberchausen, în perioada estivală.

PUBLICITATE