Tabăra de cultură și civilizație românească „ACASĂ LA NOI”, ediția a XXV-a (Asociațiunea ASTRA)

0
135
Valer Ilovan, custodele Muzeului „Liviu Rebreanu” continuă discuția cu floreștenii pe pragul muzeului

E așa de frumos să călătorești prin județul Bistrița-Năsăud, să respiri aerul acestor locuri, care ni i-a dat pe George Coșbuc și Liviu Rebreanu!

Județul Bistrița-Năsăud, leagănul lui Coșbuc și Rebreanu, cu toată frumusețea locurilor, a adunat și în această vară elevi și profesori din diferite Despărțăminte ASTRA. Pentru a șasea oară au participat în această Tabără astriștii floreșteni din Cercurile Roșietici, Băhrinești, Mărculești și Gura-Căinarului, reuniți în Despărțământul „Areta Moșu” a Asociației ASTRA, președintă doamna învățătoare, Olga Leșenco. Am avut fericitul prilej să fiu alături de ei pe toată durata șederii în Țara-mamă.

Au fost șase zile de cunoaștere și înțelegere mai în profunzime că, noi atâția câți suntem de la Nistru până la Tisa, suntem o națiune, vorbim aceiași limbă și ne închinăm aceluiași Dumnezeu. Fiecare zi a vibrat în intensitate. Emoțiile, încărcătura cultural-spirituală au pornit din parcul Copou, Iași, de lângă statuia Eminescu, unde președinta Despărțământului ASTRA „Mihail Kogălniceanu”, Areta Moșu le-a vorbit copiilor și profesorilor despre programul care îi aștepta și le-a amintit că asociația transilvană pentru literatură și cultură (ASTRA) a fost înființată în 1861 la Sibiu de către intelectualii vremii. Primul președinte a fost Andrei Șaguna, Mitropolit ortodox al Transilvaniei, militant pentru drepturile ortodocșilor și ale românilor din Transilvania, fondator al Gimnaziului Românesc din Brașov (1851), membru de onoare al Academiei Române.
A urmat un drum lung cu peisaje care îți taie respirația până la Mănăstirea „Schimbarea la față” din Ilva Mare, situată la 50 kilometri de orașul Năsăud, unde duhovnicul Daniil Ureche, stareța Hristofora Marinca și toate cele 15 maici, ne-au primit cu vorbe și priviri calde. Cu admirație și încântare urmăream pictura din biserică, care am aflat, spre surprinderea noastră, că a fost realizată de măicuțele de la mănăstire – o mănăstire care a luat ființă în anul 1992, ctitorită pe locul casei părintești a ieromonahului Daniil Ureche. Deși era oră târzie, la trapeză ne aștepta o cină delicioasă de post. Iar în alte două zile gazdele primitoare ne-au așteptat și cu prânzuri împărătești…

Printre adevăratele valori năsăudene

Programul activităților pe parcursul șederii noastre a fost destul de variat în mirificul peisaj al județului. La Năsăud ne-am întâlnit cu profesorul Seni Ioan, președintele Despărțământului Năsăud al ASTREI, unul din principalii organizatori ai Taberei „Acasă la Noi”, care timp de 25 de ani se ocupă de grupurile de tineri basarabeni, ce merg în România pentru a cunoaște Țara. Impresionantă a fost întâlnirea de la sediul ASTREI, sediu situat în localul Casei de Cultură „Liviu Rebreanu”, unde elevii au primit în dar cărți și dulciuri și au ascultat vorbele calde și domoale ale domnului profesor despre adevăratele valori năsăudene, despre activitatea pe care o desfășoară din 1990 încoace de când se află în fruntea despărțământului năsăudean. Le-au trezit interes copiilor poveștile celor 21 de academicieni din Galeria Academicienilor Năsăudeni. Domnul președinte le-a spus că acest proiect a fost realizat la inițiativa directorului Casei de Cultură „Liviu Rebreanu”, Silviu Rus cu implicarea directă a ASTREI năsăudene, iar portretele în cărbune au fost realizate de un talentat pictor năsăudean pe nume Marius Bodea. Prilej de comunicare și deschidere a fost apoi întâlnirea cu câțiva oficiali din cadrul primăriei Năsăud, care a avut loc în timpul prânzului în unul din restaurantele năsăudene.
În aceiași zi, ghidați de bunul profesor și de colega dumisale, Floarea Pleș, împreună cu un grup de elevi și profesori de la Strășeni, am vizitat Muzeul Grăniceresc din Năsăud, Casele Memoriale „George Coșbuc” din comuna Hordou, care astăzi îi poartă numele și „Liviu Rebreanu” din fosta localitate Prislop, astăzi Liviu Rebreanu.

Cu Viorica Cătuna (în centru) în Poiana Cătunenilor: Vl. Leşenco,Nina Popovici, Elena Suvac, Nina Neculce, Olga Leşenco
Astriștii floreșteni la sediul ASTREI din Năsăud

Numai oameni buni, cu suflete curate

În zilele următoare – alte vizite, alte întâlniri, ospitalitate generoasă peste tot și anume: la una din cele mai organizate pepiniere din țară, situată în Lunca Ilvei, la fabrica de cherestea „Silvania Internațional”, la Biserica „Sfântul Ioan Hozevitul”, în comuna Șanț, în sătucul cu cei mai longevivi locuitori – „Poiana Cătunenilor”, situat la peste 1200 m altitudine, la biblioteca „George Coșbuc” din Bistrița, la Consiliul Județean Bistrița, la Complexul Balnear „Băile Figa-Beclean”, unde atât copiii cât și maturii s-au relaxat în bazinele cu apă sărată și în nămolul aducător de sănătate.
Pe pământul acesta, plin de valori străvechi, ne-au omenit și ne-au înmulțit setea de frumos numai oameni buni, cu sufletele curate. În primul rând mă gândesc la un trimis al lui Dumnezeu pe pământ, mărinimosul om de afaceri, Emil Iugan, director general al fabricii de cherestea „SILVANIA INTERNAȚIONAL”, om bun la suflet și luminos la chip, care ne-a oferit și casă, și masă, și transport pentru excursii, și multă-multă grijă părintească. Am fost cazați într-o tabără de vară pentru copii, situată într-un colț de basm, în sânul naturii, unde s-au ostenit să ne simțim bine, înfăptuind o muncă de voluntariat, angajații întreprinderii domnului Iugan, admirabilii Dan Ioan cu soția Loredana și mama Loredanei, Aristița. Ei au avut grijă să ne pregătească dejunuri și cine apetisante, să ne creeze o atmosferă agreabilă, relaxantă, plină de voie bună. Vom păstra pentru multă vreme în amintire prezentarea excelentă și amabilitatea cu care ne-a primit și ghidul Casei Memoriale „George Coșbuc” Someșan Dorel Aurelian. La fel și vocea caldă, voce de actor a lui Valer Ilovan, custodele Muzeului „Liviu Rebreanu”, care a transmis o emoție copleșitoare, povestind inspirat, cu puțin accent ardelenesc, atât de convingător despre uriașa personalitate a romancierului, tradus în mai multe limbi străine! Nu vom uita nici întâlnirea cu Viorica Cătuna din cel mai longeviv sat din România – Poiana Cătunenilor, care ne-a doinit răscolitor la fluier și muzicuță și care i-a îndemnat pe copii să se mai rupă de la internet și să se întoarcă la lectura întemeietoare și ziditoare de ființă nouă.
Prietenoși, creativi, copiii au susținut concerte cu tematică patriotică în cadrul mai multor întâlniri. Iar în ultima zi, în cadrul unui atelier de creație ei au redat prin desen și eseu frumusețea zonei, și-au exprimat încântarea și admirația față de locurile vizitate, au adus mulțumiri organizatorilor Areta Moșu, Olga Leșenco, Ioan Seni, Floarea Pleș și bineînțeles generosului Emil Iugan, care pe lângă toate binefacerile care le-a făcut pe parcursul șederii noastre, a mai oferit fiecărui copil la despărțire, așa ca un părinte, câte 25 de roni ca să-i aibă de cheltuială la drum.
Să fiți sănătoși, oameni buni și frumoși din județul Bistrița-Năsăud! Dumnezeu să ne înmulțească bucuriile și dragostea de Neam și Țară!

Nina Neculce

PUBLICITATE