Legământ de pământ

0
140

Gheorghe Pînzaru de specialitate nu e agricultor. Dar de tânăr a fost legat de pământ. A lucrat şi ajutor de tractorist, apoi chiar mecanizator în toată legea. Însă nu pentru prea mult timp. Căci l-au ademenit alte profesii, cu mai puţin praf şi borboane de sudare pe frunte, fără mâini unse de solidol şi haine cu miros de motorină. Totuşi, soarta l-a readus la pământ. Decedase un prieten de-al său, un consătean ce conduse cu succes gospodăria agricolă din Băhrineşti. Şi localnicii „au pus ochiul” pe el, că pricepea bine în legile antreprenoriatului şi avea autoritate la ei. Iar pentru a se descurca mai bine şi prin labirintul agricol, l-a luat „de cumetru” pe Grigore Cadeniuc, un experimentat specialist în domeniu, fost conducător de gospodării, dar şi de nivel raional.
Au trecut 16 ani de când Gheorghe Pînzaru a fondat SRL „Sorforjar”. A fost o perioadă complicată, dar o cale mereu în urcuş. Gospodăria s-a consolidat, a devenit mult mai rentabilă, lucrătorii sunt bine plătiţi, sătenii mai veseli, mai entuziasmaţi. Baza materială e una mai modernă. Mecanisme, combine şi tractoare mai „bătrâne” de 3 ani aici, practic, nu găseşti. Pentru a ajunge la o agricultură performantă se fac investiţii colosale. Doar la procurarea seminţelor, fertilizanţilor se alocă 13-15 milioane de lei. Se aplică o agrotehnică avansată. Pentru întroducerea îngrăşămintelor minerale în acest an a fost antrenată de două ori chiar şi aviaţia.
– Nu puteam pe sol umed să scoatem în câmp tractoarele, – zice Gheorghe Chirilovici.
Pînzaru, când e vorba de pământ, nu jeleşte banii.
– Pământul e ca o instituţie bancară. Dacă vreai să i-ai ceva de la el, apoi, mai întâi, trebuie să-i dai, – explică directorul.
În ultima vreme nici o manifestaţie a agricultorilor floreşteni nu decurge fără ca Gheorghe Pînzaru să nu fie invitat în scenă pentru a i se acorda distincţii şi premii. Şi în acest an la „Sorforjar” au dus la bun sfârşit recoltarea spicoaselor şi păstăioaselor. Aici a fost înregistrată cea mai înaltă roadă de pâine din regiune. Grâu de pe 490 de hectare s-a strâns, în medie, câte 6,6 tone, iar de pe 280 hectare de orz – câte 6,8 tone. Mazărea de pe 100 de hectare a dat câte 4,2 tone de boabe. Iată cum e răsplătită munca plugarilor lui Gheorghe Pînzaru.
– „Sorforjar” e mereu pe locuri de frunte şi la recoltarea culturilor târzii. Iar aşa conducător, ca Gheorghe Pînzaru, şi-ar dori multe colective din raionul nostru, – ne-a declarat şeful direcţiei agricultură Floreşti Anatolie Cocerovschi.
Nu putem să negăm această constatare. Gheorghe Pînzaru merită mai multe, decât cu ce a fost apreciat până acum.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.