FANFARA ”HASNAȘ” A CÂȘTIGAT PREMIUL MARE LA FESTIVALUL DIN BOTOȘANI, ROMÂNIA

0
197

Are oameni talentați raionul Drochia, oameni prea modești din fire, care au numărat doar orele, petrecute în șir în zilele de repetiții, dar niciodată nu s-au lăudat cu diplomele și premiile câștigate la numeroase evenimente. Oameni, care nicicând nu au cutezat să recunoască, că succesul câștigat cu sudoarea muncii istovitoare, merită indiscutabil cea mai înaltă apreciere. Un astfel de Om este Andrei Arhirii, conducătorul orchestrei de fanfară pentru copii ”Hasnaș”, un muzician și dirijor neîntrecut.

O evoluare de succes, care a produs o mare de ovații a publicului spectator, în cadrul Festivalului-concurs al orchestrelor de fanfară din Botoșani, România, a mai aprins o stea pe bolta succeselor notorii a raionului Drochia! Aceștia au fost minunații băieți ai orchestrei ”Hasnaș”, care s-au bucurat de cea mai înaltă apreciere a juriului – Premiul Mare și Trofeul Festivalului!
Țin să menționez chiar de la început, că Andrei Arhirii a fost apreciat pentru rezultatele de performanță cu Titlul Onorific de ”Omul Anului în Cultură – 2018” și Diploma de Onoare orchestrei de fanfară ”Hasnaș” din partea Centrului de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al R.Moldova.
În prezent d-nul Andrei Arhirii activează ca profesor la filiala Hăsnășenii Mari a școlii de muzică pentru copii din or. Drochia.
Nu am ezitat de a susține un interviu cu Andrei Arhirii, cel care a depus o muncă enormă în formarea unui colectiv de excepție și a unei orchestre de fanfară promițătoare, care a trezit interesul celor mai prestigioși muzicieni.

– Aș dori foarte mult să ne împărtășiți care, totuși, ar fi motivul pasiunii anume față de muzica de fanfară, știind, că sunteți absolventul Colegiului de muzică ”Ștefan Neaga”, Academiei de Arte din Moldova, dar și facultății de drept de la USARB?
– Motivul, care m-a făcut să îmbrățișez anume această frumoasă vocație e clar și simplu: dragostea față de muzica de fanfară, care ulterior și m-a determinat să înființez o fanfară de copii. Acesta a fost, de fapt, visul vieții mele, doar că nu aveam la început suficiente instrumente muzicale aerofone, necesare pentru orchestră.

– Cum ați depășit acest impediment?
– M-am ambiționat, că voi reuși să înving aceste neajunsuri, deoarece un succes marcant nu poate fi ”adus pe tavă”, ci numai dacă muncești zi și noapte, depășind cu greu toate încercările. Am colectat de prin sat de la muzicieni de o vârstă înaintată și de la alți colegi și vechi prieteni instrumente muzicale aerofone, le-am reparat, le-am curățat, lustruit – a fost o muncă migăloasă și deloc ușoară, până când am văzut cât de cât, că deja avem cu ce porni la înființarea unei orchestre de copii.

– Știm, de asemenea, că într-un timp record ați adunat acești copii și ați reușit să pregătiți primele piese pentru publicul spectator. Cine sunt discipolii D-voastră?
– În mai puțin de un an am reușit să pregătim primul repertoriu și discipoli îmi sunt elevii mei, care studiază instrumentele aerofone, pentru orchestra de fanfară fiind selectați cei mai buni învățăcei.

– Cum ați reușit să educați la discipolii Dv. atitudine și seriozitate, căci nu este un secret, ca să fii mentorul unui colectiv de copii este cam dificil.
– M-am străduit chiar de la început să le altoiesc în primul rând atitudinea serioasă față de rezultatul final, în al doilea rând – disciplină și iar disciplină; în al treilea rând, i-am făcut să înțeleagă că doar munca și dragostea față de muzică poate înnobila succesul, recunoașterea și aprecierea spectatorului.

– Am înțeles, că și feciorii Dvs, fac parte din acest colectiv minunat. Și-au dorit cu adevărat să devină și ei membri ai orchestrei de fanfară?
– Desigur, că și-au dorit, mai mult ca atât – se mândresc, că pot fi alături de tatăl lor și sunt și ei personajele unei povești frumoase a orchestrei de fanfară pentru copii.
– Menționați câteva din succesele obținute în acest scurt timp din momentul înființării?
– În această perioadă am participat la diferite concursuri și festivaluri raionale, naționale și internaționale: ”Mărțișor”, ”Regina Dulce”, ”Festivalul Plăcintelor”, ”Festivalul Familiei”, Laureați de gradul II și III la Festivalul-concurs transfrontalier ”Răsune fanfare, fără hotare”(Anenii Noi), Festivalul-concurs de folclor bucovinean ”Friedrich Schwartz”, Festivalul-concurs Național ”Delfiada -2018”, Concursul Național de Interpretare Artistică ”Tinere Talente-2018” etc.

– Cunoaștem, de asemenea, că grație prezentării de succes a orchestrei, ați primit în dar trompete noi din partea Consiliului raional Drochia. Cum ați primit acest cadou generos și cum au reacționat copiii?
– Nici nu vă puteți imagina, ce clipe de fericire au trăit discipolii mei în momentul, când au aflat, că vor putea fi posesorii unor trompete nou-nouțe. Erau în al nouălea cer de fericire. Sunt profund recunoscător acestui act generos din partea Consiliului raional Drochia, d-lui președinte al raionului, Ion Dascal, care au înțeles, că un produs de calitate, mai ales, în muzica de fanfară, depinde în mare măsură de calitatea instrumentului aerofon.

– Ne puteți mărturisi,ce planuri de viitor aveți în timpul apropiat?
– Ne bucurăm nespus, că am devenit un colectiv solicitat, copiii sunt mândri, când primim invitații de a participa în cadrul diverselor evenimente. Ne-am dori foarte mult să avem posibilitatea de a pleca la festivalul orchestrelor de fanfară din Suceava, România, care solicită prezentarea noastră în luna septembrie. Consiliul local Hăsnășenii Mari ne-a promis că ne asigură finanțare pentru costumele membrilor orchestrei, rămâne să rezolvăm cu deplasare, căci știm că e costisitoare, dar sperăm să găsim o soluție. Ne pregătim serios pentru acest eveniment
Priveam la chipul luminat de fericirea unui vis împlinit a lui Andrei Arhirii și am înțeles, că tot sensul vieții sale este în acești copilași, însuflețiți de acea dragoste pătimașă, pe care mentorul lor a reușit să o sădească cu grijă în sufletul nobil și curat, iar bucuria și admirația adusă în dar spectatorului, este cea mai înaltă apreciere pentru cei, căror Dumnezeu le-a hărăzit talentul ireproșabil și o cale luminată de succes. Premiul Mare, câștigat la Botoșani, este dovada elocventă a acestei afirmații.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.