Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”, la Soroca

0
161

Alăptarea este prima imunizare a copilului și cel mai bun start în viaţă. Este îndemnul Caravanei “Susținem părinții, încurajăm alăptarea!”. Evenimentul este organizat în Săptămâna Mondială a Alăptării. Prin Caravana „Susținem părinții, încurajăm alăptarea!” sunt informate mamele si viitoarele mamici despre importanța și beneficiile alăptării. La Soroca evenimentul a fost organizat în fața Centrului Maternal. Aici sau adunat mame cu bebeluși in brate, dar si viitoarele mamici care au venit sa învețe proceduri de alaptare din prima sursă de la specialiști și experți naționali.  Acțiunea are menirea de a le oferi cuplurilor cu bebeluși, sau care sunt în așteptarea unui copil, posibilitatea de a primi răspunsuri din prima sursă, de la specialiști și experți naționali și de a face schimb de experiență cu alți părinți pe subiecte de interes: beneficiile și pozițiile alăptării, regimul alimentar recomandat mamelor, modul în care pot fi prevenite complicațiile, exercițiile fizice pe care le pot face cu întreaga familie.

  • Acțiunea aceasta este una foarte importantă, Știind situația care este în țară, scăderea natalității, iar alimentarea naturală la sân are un procent foarte scăzut, circa 36 %, știind cât costă un amestec adaptat, prețul acesta fiind foarte scump și nu toate mămăcile au posibilitatea să le procure, iar în multe cazuri copiii sunt alimentați cu lapte de vacă, care este contraindicat până la doi ani, mămicile trebuie să cunoască cât de importantă este alimentația la sîn. Foarte importantă este alimentarea din primele clipe, pentru a lua colostru, primul lapte care se elimină, acesta este o bogăție pentru sănătatea copilului, el conține foarte mulți anticorpi și proteine, care pune baza sistemului imun la copil, – a precizat Nina Spoială, medic neonatolog la Spitalul Raional Soroca.

Organizația Mondială a sănătății recomandă alaptarea exclusivă a copilului pînă la 6 luni si continuarea alaptarii cu introducerea treptată a alimentației complementare pînă la 2 ani         și mai mult. Potrivit statisticilor, 50 la sută dintre mame întrerup alăptarea bebeluşilor după şase luni, pentru a reveni la serviciu. Repretentanții Organizației Mondiale a Sănătății și ai UNICEF spun că vor ajuta țara noastră să creeze condițiile necesare pentru ca femeile să-și poată alăpta copii la locul de muncă.  Caravana ajunge în 7 regiuni ale țării, si este organizata de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizația Mondială a Sănătății, UNICEF și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, cu susținerea partenerului regional Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova.

Săptămâna Mondială a Alăptării este marcată anual, în perioada 1-7 august și se marchează în 176 de țări.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.