O excursie de vis în Naslavcea, Ocnița

0
361

O zi plină și frumoasă au trăit bibliotecarii din raionul Drochia, când au decis să-și marcheze sărbătoarea  profesională. Chiar dacă a fost marcată mai târziu, momentele trăite aici, la Naslavcea – un colț de rai din cea mai îndepărtată zonă turistică din nordul republicii, au fost unice. Inițiativa de a sărbători ziua bibliotecarului altfel, aparține d-nei Valentina Luchianciuc, care este un bun specialist în domeniul biblioteconomic, cu o experiență de muncă impresionantă, dar și președintele sindicatului din domeniul culturii. Inițiativa a fost susținută și de Rodica Lozovan, șefa DCTTS, astfel, grație contribuției   Consiliului raional Drochia, Direcției Cultură, Turism, Tineret și Sport și Organizației Sindicale a Oamenilor din domeniul culturii, a  devenit posibilă organizarea acestei excursii. A fost un bun prilej de a  aduce în dar bibliotecarilor, un gest plin de recunoștință pentru munca dedicată și profesionalism.

Satul Naslavcea  din raionul Ocnița, Republica Moldova, cel mai nordic punct al țării, a fost gazda primitoare a celor, care au nobila menire – de a aduce în sufletele oamenilor frumusețea și farmecul tezaurului literar, dar care încă nu au avut prilejul să admire frumusețile pitorești ale acestor locuri minunate  și obiectivele turistice memorabile, care le-au lăsat cele mai plăcute impresii.

Au vizitat biserica din sat, asistând și la slujba petrecută în această zi de Sfânta Duminică, după care au mers la Casa de cultură din sat, unde gazdele au oferit oaspeților o  prezentare a localității Naslavcea. Și-au urmat itinerarul prin cele mai frumoase zone din localitate, admirând frumusețea naturii, verdeața luncilor, împodobită cu flori de câmp, lacul cu apă limpede ca lacrima, monumente din localitate, parcul și Hidrocentrala Novodnestrovscaia, accesul  fiind permis cu acordul poliției de frontieră.

În centrul satului Naslavcea au vizitat monumentul, dedicat răscoalei de la Hotin din anul 1919, atunci când bande înarmate bolșevice venite de peste Nistru au atacat armata română, încercând să ocupe nordul Basarabiei și să-l alipească Ucrainei.

Aici dragostea de carte s-a contopit într-o armonie perfectă cu istoria și magia naturii, lăsând în inimile bibliotecarilor amprenta unui colț de rai, binecuvântat de Dumnezeu.

A fost o evadare romantică, trăită frumos cu amintiri din istoria satului Naslavcea, oferite cu ospitalitate de gazdele primitoare.

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.