Comemorarea victimelor represiilor staliniste

0
84

Ziua de comemorare a victimelor regimului, represiunilor, execuțiilor și ale tuturor valurilor de deportări staliniste, a fost marcată recent la Drochia, la monumentul din scuarul Gării Feroviare. La mitingul de comemorare au fost prezenți reprezentanții administrației pubice locale,funcționari publici, locuitori ai orașului, dar și cei, care au trecut prin această grea încercare a vieții, având norocul să se întoarcă la baștină. Mulți dintre cei deportați nu s-au mai întors, dar numele lor mai dăinuie și astăzi în inimile celor dragi, rămași la vatră – copii și nepoți, care le veghează cu sfințenie tăcerea.

Mesaj de comemorare a victimelor represiunilor staliniste a fost adresat de vicepreședintele raionului Drochia, Vitalie Josanu, de primarul de Drochia, Nina Cereteu și d-nul Vrâncean Evghenii, fost represat, care și-a mărturisit istoria de coșmar a celor timpuri de grea încercare. Un recital emoționant a fost prezentat de elevii ”Academiei Micilor Vedete”, Ecaterina Catan, Ioana Bolea, Vladalina Andoni, Efrim Melisa și Cotonet Anastasia, ghidați de Cristina Țurcanu, care au adus un omagiu victimelor deportărilor.

Slujba de pomenire a fost oficializată de preoții Catedralei Adormirea Maicii Domnului, după care a urmat depunerea de flori. Amintirile durute din perioada represiilor staliniste, au lăsat o rană adâncă în sufletul neamului nostru. Cele trei valuri ale deportărilor și represiunilor staliniste, au avut consecințe extrem de dramatice și tulburătoare pentru poporul moldovenesc, au produs suferințe enorme la zeci de mii de familii, care au fost trimise în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei Uniuni Sovietice, precum Siberia sau Kazahstan.

Important este să nu dăm uitării acele file de istorie, care sunt ca un îndemn pentru toate generațiile de a păstra vie memoria celor deportați, care nu s-au mai întors acasă.

 

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.