S-o ajutăm pe Natalia

0
450

Natalia Pleșca are 47 de ani. E de etnie romă. A născut și a crescut 7 copii, dintre care 3 sunt minori. A fost diagnosticată cu cancer, gradul III. Soțul i-a decedat acum două săptămâni. Nu are casă proprie. Trăiește cu cei trei copii minori în apartamentul sărăcăcios al unui bătrân de 93 de ani, căruia îi poartă de grijă. Pe lângă toate lipsurile și nevoile, care îi dau ghes, mai are un necaz – nu are acte de identitate și nu poate beneficia de nici un  ajutor social. Din această cauză nici copilul de aproape cinci ani nu are adeverință de naștere.

De 11 ani umblă femeia pe drumuri  și nu-și poate perfecta actele pentru că mai există încă o persoană țigancă exact cu aceleași date de identitate. „Acea țigancă a făcut buletin pe adeverința mea de naștere. Noi am fost în Rusia la Magnitogorsc. Da acolo într-un hotel erau mulți țigani: și din Otaci, și din Edineț, și de la noi din Soroca. Documentele mele erau la cumnata mea. Ea a zis  că le-a pus sub saltea, dar când  le-am căutat nu le-am găsit. Până la urmă ea și-a făcut documente în baza documentelor mele”, susține Natalia.

În soluționarea problemei s-a implicat ONG „Casa Speranțelor”, care a înaintat un demers la Consiliului Naţional pentru Asistenţă Juridică Garantată de Stat cu solicitarea unui avocat, care să-i apere gratuit interesele ei legale în instanța de judecată. Demersul a fost recepționat și prin decizia emisă de Oficiul teritorial Bălţi al Consiliului Naţional pentru Asistenţa Juridică Garantată de Stat avocata Angela Cebotari din Soroca a fost desemnată să-i apere inteesele în instanță. „Este lucrul pornit, dar este de durată. Pe când în situația Nataliei timpul nu așteaptă. În caz că se întâmplă ceva cu ea, copilul rămâne în aer, fără acte de identitate. Cine ar putea să se mai implice ca să urgentăm documentarea acestui minor?”, se întreabă și vă întreabă președinta AO „Casa Speranțelor”, Valentina Onică.

MAI FACEM ȘI UN APEL UMANITAR. Natalia trăiește într-o sărăcie lucie. Nu are nici televizor, nici frigider și îi vine tot mai greu să spele rufele de la cei trei copii minori și de la bătrânul de 93  de ani. (Ceilalți copii sunt plecați la muncă peste hotare).

 DACĂ CINEVA DINTRE DUMNEAVOASTRĂ, dragi cititori, are o MAȘINĂ DE SPĂLAT MAI VECHE care stă și ocupă loc pe undeva prin gospodărie, altcineva are UN TELEVIZOR PE CARE NU-L FOLOSEȘTE, altcineva UN FRIGIDER cât de mic nu ar fi, făceți o pomană cu această familie necăjită. DĂRUIND VEȚI DOBÂNDI, vorba unui mare înțelept monah.

Telefoane de contact: 069921994; 060599925; 068285678.

                                                                     Nina Neculce

PUBLICITATE