Meșteșuguri populare ne pun viața în valoare

0
210

Soroca nu duce lipsă de evenimente culturale. Le avem cu duiumul în ultimul timp. După Festivalul „Trandafir de pe Cetate”, exact la o săptămână a venit a VIII-a ediție a Târgului Meșterilor Populari „La Nistru, la Mărgioară”, care și în acest an s-a desfășurat în ultima duminică a lunii iunie, când marcăm Ziua Națională a Portului Popular.

Evenimentul a început în Piața Libertății cu o horă. Apoi membrii colectivelor folclorice din raion, îmbrăcați în port popular, au defilat pe străzile orașului până la Cetate, unde s-a desfășurat Târgul.
Meșteri de peste Nistru, din Ucraina, de la Chișinău, Drochia, Florești, Edineț, Orhei, Criuleni, Cahul și bineînțeles, Soroca (60 au fost de toți) și-au etalat lucrările într-o gamă largă de exponate: olărit, împletituri din fibre vegetale, croșetare, sculptură în lemn, pictură, suveniruri, blănuri etc. Iar în scenă colectivele artistice din raion au prezentat un frumos spectacol folcloric. Au evoluat cele trei ansambluri „Țărăncuța” de la Vădeni, Rublenița și Parcani, formațiile folclorice „Rostărița” din Bădiceni, „La izvoare” din Vărăncău, „Frunze de dor” din Pârlița, „Stejarul” din Dubna, „Băcițele” din Cîinarii-Vechi și ansamlul de dans popular „Vatra” de la Racovăț.
Am stat de vorbă cu mai mulți meșteri populari. Dumitru Zaporojan de la Slobozia Mare, Cahul e pasionat de prelucrarea blănurilor și confecționarea bondițelor, papuceilor, altor articole. A fost prezent pentru a doua oară „La Nistru, la mărgioară” și a constatat că la această ediție au venit mai puțini vizitatori ca la edițiile trecute, dar a spus că îi place atmosfera: Cetatea, Nistrul, muzică bună, timpul frumos de afară, în general cum este organizat Târgul. Același lucru mi l-au spus și meșterițele Olga Chetreanu din Chișinău, Eugenia Melnic din Zastânca, Tatiana Sâli din Soroca, Veronica Damaschin din Rublenița. Iar pentru Lidia Manea, care conduce Centrul de meșteșuguri artistice „Sălcioara” din satul Rublenița și această ediție a fost o revelație. „Îmi place să particip la toate târgurile unde sunt invitată. Îmi place să lucrez cu învățăceii mei pe care îi fac să înțeleagă că și la împletitul în răchită e nevoie de sensibilitate artistică, la fel ca la orice alt gen de artă. Atunci când lucrezi inspirat trăiești cu adevărat o revelație sufletească”, a mărturisit pentru „ZN” meșterița în timp ce desfășura un „master class”.
Mulțumiți de felul cum a decurs această ediție și de faptul că are continuitate s-au arătat și vicepreșdintele raionului, Iurie Todirean, și șeful secției Cultură și Turism, Grigore Bucătaru.

Nina Neculce

PUBLICITATE