AU FOST COMEMORATE VICTIMILE REPRESALIILOR STALINISTE

0
292

Duminică, 7 iulie, lângă troița din curtea bisericii „Sfinții Martiri Brâncoveni”din Soroca, după Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire în amintirea celora care au fost zmulși cu forța din casele lor și duși în cele mai îndepărtate regiuni ale fostei URSS.

Despre soarta  deportaților români în Gulagul Sovietic au vorbit omul de cultură, Ana Bejan, istoricul Angela Zeamă, victima represaliilor Valentina Răilean, care a adus o mărturie esențială vizavi de acele  vremi, de părinții vinovați fără de vină, rebotezați „dușmani ai poporului”. S-a amintit că deportările din Basarabia și Nordul Bucovinei au fost o formă a represiunii politice puse în practică de autoritățile sovietice. Primul val a fost cel din noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când au fost deportate peste 25.000 de persoane. La 6 iulie 1949 a avut loc cel de-al doilea și cel mai mare val al deportărilor staliniste din Moldova, când peste 35.000 de persoane, majoritatea femei și copii, au fost trimise în Siberia sau Kazahstan. În total în urma deportărilor din anii1941, 1949 și 1951 circa 87 mii de persoane au avut de suferit.

„Să nu uităm, să nu lăsăm să scape memoriei posterității și judecății istoriei pentru a nu se mai repeta tragismul acelor vremi”, a îndemnat părintele paroh, Sorin Huluță.

                                        Nina Neculce

 

PUBLICITATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Vă rugăm să introduceți numele dvs.